Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ανεμογεννήτριες: Ομόφωνη απόφαση των τριών δήμων της Εύβοιας για κινητοποιήσεις - Τι συζητήθηκε



 «Να σώσουμε τα Κοτύλαια, τη Δίρφυ και τον Ευβοϊκό Όλυμπο» ήταν το μήνυμα, αλλά και η κοινή θέση των τριών δήμων, της Περιφέρειας και όλων των παρευρισκομένων, προκειμένου να αποφευχθεί το «περιβαλλοντικό έγκλημα», που σχεδιάζεται να συντελεστεί στην νοτιοκεντρική Εύβοια, με την δημιουργία του Αιολικού Πάρκου ΜΑΜΟΥΘ που πρόκειται άμεσα να υλοποιηθεί με απόφαση της κυβέρνησης.


Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος Κριεζών,  συζητήθηκε ως πρώτο στα εντός ημερήσιας διάταξης, το θέμα "Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες  σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 152/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου".

Πρόκειται για την επενδυτική πρόταση εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, καλύπτοντας τους τρείς Δήμους, Κύμης-Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφυών-Μεσσαπίων.   Ειδικότερα, πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο–κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια.

Παρόντες, οι δήμαρχοι των τριών προαναφερόμενων εμπλεκόμενων δήμων, ο  κ. Αθανάσιος Μπουραντάς του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, ο κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος του Δήμου Ερέτριας και ο κ. Γιώργος Ψαθάς του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, οι Βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου και κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης,  ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Μαρίνος, ο Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης "Ελεύθερη Στερεά" κ. Αντώνης Βούλγαρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων και φορέων. 

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης απέστειλε επιστολή, σύμφωνα με την οποία, η απουσία του οφειλόταν σε υποχρέωσή του ως μέλος της επιτροπής της Βουλής, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί, ώστε να στηρίξει με ενέργειές του την απόφασή τους.





Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Θανάσης Μπουραντάς, χαρακτήρισε "καταστροφικό" αυτό που σχεδιάζουν για την Εύβοια, καθώς η περιοχή είναι ήδη κορεσμένη από ανεμογεννήτριες, τονίζοντας πως απειλούνται τα μοναδικά δάση που έχουν απομείνει στην Εύβοια, στον βωμό μιας χαρακτηριζόμενης ως «στρατηγικής επένδυσης». 

Ενώ, απεύθυνε κάλεσμα σε όλους να συστρατευτούν σε μια κοινή προσπάθεια για την αποτροπή της δημιουργίας των αιολικών πάρκων που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν. Τέλος πρότεινε τον συντονισμό κοινών δράσεων σε νομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ενημέρωσης των δημοτών και κινητοποιήσεων, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε τη μελέτη κα τον σχεδιασμό ενός περιβαλλοντικού πάρκου.

Κοινή άποψη ως προς το «περιβαλλοντικό έγκλημα» και τις καταστροφικές συνέπειες του αιολικού πάρκου που σχεδιάζεται για την Εύβοια, εξέφρασε και η πλειοψηφία των ομιλητών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ακούστηκαν σημαντικές τοποθετήσεις από όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν ότι παρότι η νομική οδός απαιτείται ως διαδικασία, πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αποφυγή της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, αφού οι ελπίδες δικαίωσης είναι ελάχιστες.

Ενώ μεγάλη βαρύτητα δόθηκε, στην ενημέρωση των δημοτών σε κάθε γωνιά των τριών δήμων και στις κινητοποιήσεις.

«Πολιτική βούληση χρειάζεται για να ανατραπεί αυτή η απόφαση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κέκης.


 


Τέλος ομόφωνα αποφασίστηκε, η άμεση δρομολόγηση συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να εκφραστεί από κοινού η άποψη να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην Νοτιοκεντρική Εύβοια, με την παρουσία των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων των τριών δήμων, εκπροσώπων της Περιφέρειας και φορέων. Με τον συντονισμό μιας πολυάριθμης παρουσίας, που θα συνοδεύει την επιτροπή που θα συνομιλήσει με τον Υπουργό, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, σύμφωνα με πρόταση του κ. Δημήτρη Θωμά, του τ. δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου.


Παράλληλα, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου κ. Θανάση Μπουραντά, αποφασίστηκαν τα εξής:

-          - Παρέμβαση δικαστική,

-          - προετοιμασία ενημέρωσης των πολιτών των τριών δήμων,

-         - προετοιμασία για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που χρειαστεί να εμποδιστεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

-          - δημιουργία Κοινής Επιτροπής συντονισμού με μέλη όλων των κοινοτήτων των δήμων.

-         -  Εκπόνηση μελέτης που θα υποστηρίξει τη δικαστική παρέμβαση.

 

 

 

Την στήριξη της Περιφέρειας επιβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Κελαϊδίτης


"Ανανεώνουμε ως περιφερειακό συμβούλιο τη στήριξη στη βούληση των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών και βέβαια είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες θα χρειαστούν προκειμένου να καταλάβει επιτέλους το κεντρικό κράτος, ότι με τον τρόπο που θέλει να περάσει τις ΑΠΕ θα κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, μεταφέροντας την κοινή στάση της Περιφέρειας.


Ενώ χαρακτήρισε "τερατουργήματα" τα τέσσερα πάρκα που σχεδιάζονται με τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς όπως ανέφερε, "έρχονται να διαλύσουν σε αυτόν τον δήμο ένα παρθένο δάσος, το μοναδικό ελατόδασος του Αιγαίου, σε μια περιφερειακή ενότητα, σε ένα νομό, ο οποίος πριν από ένα χρόνο κατέγραψε την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της χώρας των τελευταίων 100 ετών".



"Για να πετύχουμε κάτι θα πρέπει να πάμε όλοι από κοινού", τόνισε ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος

 


Μεστός και ουσιαστικός στην τοποθέτησή του, ήταν ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, που παρευρέθηκε στην συζήτηση για το θέμα των ανεμογεννητριών, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο με απόφασή του από τον Μάιο του 2020, έχει ταχθεί εναντίον της εγκατάστασης οποιασδήποτε ανεμογεννήτριας στην περιοχή των ορίων του δήμου.

Με την χαρακτηριστική έκφραση  "Τετέλεσται για τον δήμο της Ερέτριας", ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, πως θα αλλοιωθεί τελείως ο τουριστικός και ο αγροτοκτηνοτροφικός χαρακτήρας του δήμου μας και δεν θα υπάρχει πλέον τουριστική ανάπτυξη, αλλά και ούτε και ανάπτυξη για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε περίπτωση εγκατάστασης και νέων ανεμογεννητριών στους ορεινούς του όγκους.

Ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες, που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο δήμος Ερέτριας, προτείνοντας να ασκηθεί πολιτική πίεση από όλους τους εμπλεκόμενους δημάρχους, την περιφέρεια και τους βουλευτές, προς την κυβέρνηση, αναφερόμενος και σε ακραίες αντιδράσεις, αν οι προσπάθειες δεν αποδώσουν.



Δείτε αναλυτικά το video της συνεδρίασης του ΔΣ Κύμης - Αλιβερίου





Ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου


Ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης


Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Μαρίνος



Ο κ. Γιώργος Ψαθάς, ο δήμαρχος του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων

 

Η κ. Αλεξάνδρα Θαλασσινού, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

 

 Σχετικά άρθρα:

Με τις ευλογίες της Κυβέρνησης αποφασίστηκε η δημιουργία 8 νέων αιολικών πάρκων στη Εύβοια






 

Δεν υπάρχουν σχόλια: