Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ιωάννης Δημητρόπουλος: «Για να πετύχουμε κάτι θα πρέπει να πάμε όλοι από κοινού» - Η τοποθέτηση του δημάρχου Ερέτριας για τις ανεμογεννήτριες

 


Μεστός και ουσιαστικός στην τοποθέτησή του, ήταν ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στη συζήτηση για το θέμα των ανεμογεννητριών, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, χθες 11/10/2022 στα Κριεζά.


"Ο Δήμος της Ερέτριας είναι ένας από τους δήμους όπου προβλέπετε να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα. Από τη πρώτη στιγμή λάβαμε μια ξεκάθαρη θέση στο δημοτικό συμβούλιο τον Μάιο του 2020, η οποία είναι η εξής: «Είμαστε εναντίον της εγκατάστασης οποιασδήποτε ανεμογεννήτριας στην περιοχή μας»",  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρόπουλος, αιτιολογώντας:

-      "Πρώτον δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Η Εύβοια ως νησί έχει έκταση 3,670 τ.χλμ, ενώ η έκταση της Ελλάδας 132.000 τ. χλμ περίπου. Καλύπτει δηλαδή, το 2,7 της συνολικής εκτάσεως της Ελλάδας και έχει ανεμογεννήτριες έως τώρα γύρω στο 40%. Άρα δεν θα έπρεπε ούτε καν να το συζητάμε αυτό.

-       Δεύτερον, είμαστε ένας δήμος μικρός 168 τ.χλμ. και έχουμε δύο οροσειρές. Στην μια έχουν εγκατασταθεί ήδη ανεμογεννήτριες και στην άλλη προβλέπεται να εγκατασταθούν από την Σέττα μέχρι τον Όλυμπο. Θα αλλοιωθεί τελείως ο τουριστικός και ο αγροτοκτηνοτροφικός χαρακτήρας του δήμου μας. Δεν θα υπάρχει πλέον τουριστική ανάπτυξη, αλλά και ούτε και ανάπτυξη για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «Τετέλεσται» για τον δήμο της Ερέτριας.

-      Πλέον των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην χλωρίδα και την πανίδα, όλα αυτά τα βουνά δεν θα γνωρίζονται μετά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, από τους δρόμους, τις εγκαταστάσεις, τα τσιμέντα κ.λ.π. "

Στη συνέχεια ο κ. Δημητρόπουλος, επισήμανε μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν, αναφέροντας τα εξής:

1. Πρέπει να ανασταλούν όποιες ενέργειες έχουν γίνει, είτε έχουν αδειοδοτηθεί, είτε είναι στο στάδιο της αδειοδότησης.

2. Θα πρέπει να γίνει νέος χωροταξικός σχεδιασμός.

3. Θα πρέπει να αντικατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να είναι ενήμερες σε όλα τα στάδια (από την προετοιμασία, την αδειοδότηση, την εγκατάσταση, τη λειτουργία κλπ).

"Η διαδικασία με τις ανεμογεννήτριες έχει ξεκινήσει από το 2014, ενώ το πληροφορηθήκαμε το 2020 και μάλιστα από το διαδίκτυο. Γεγονός που έχει πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα, όχι γιατί όλος ο κόσμος είναι αντίθετος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά γιατί όλοι... σύλλογοι, φορείς, δημότες έχουν αγνοηθεί", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από πλευράς του δήμου μας, επισήμανε ότι ως δήμος έχουμε καταθέσει μια ένσταση στην ΡΑΕ και μια αίτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της διυπουργικής απόφασης του στρατηγικού σχεδίου και του Υπουργείου ανάπτυξης, που έχει χορηγήσει τη άδεια για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Ενώ πρότεινε, να ασκηθεί πολιτική πίεση από όλους τους εμπλεκόμενους δημάρχους, την περιφέρεια και τους βουλευτές, προς την κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά ακόμα και για ακραίες αντιδράσεις, αν οι προσπάθειες δεν αποδώσουν.

 «Δεν θέλω να είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, θέλω να είμαι ακριβής γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα… για να πετύχουμε κάτι θα πρέπει να πάμε όλοι από κοινού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. δήμαρχος.

 «Όποια απόφαση πάρετε εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών εμείς θα είμαστε σύμφωνοι», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Δημητρόπουλος.


Σχετικά άρθρα:

Ανεμογεννήτριες: Ομόφωνη απόφαση των τριών δήμων της Εύβοιας για κινητοποιήσεις - Τι συζητήθηκε





Με τις ευλογίες της Κυβέρνησης αποφασίστηκε η δημιουργία 8 νέων αιολικών πάρκων στη Εύβοια






Δεν υπάρχουν σχόλια: