Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Με τις ευλογίες της Κυβέρνησης αποφασίστηκε η δημιουργία 8 νέων αιολικών πάρκων στη Εύβοια

Τη σφραγίδα της "Στρατηγικής Επένδυσης" πήρε το έργο-μαμούθ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 23 Ιανουαρίου, με την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων,για την εγκατάσταση 8 νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW στην Εύβοια -τέσσερα στη Βόρειοκεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια.

 Αποφάσισαν δηλαδή να γεμίσουν την Εύβοια με ανεμογεννήτριες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τον τουρισμό του νησιού μας, μοιράζοντας για μια ακόμη φορά "καθρεφτάκια στους ιθαγενείς" τάζοντας 182 θέσεις εργασίας.

 

Την Παρασκευή 19/02 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.Ε.Σ.Ε.) που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ενέκρινε το ενδυτικό σχέδιο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470,4MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ»και EDP Renewables S.A., προϋπολογισμού 489 εκατομμυρίων ευρώ.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά,  την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Ειδικότερα, πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειοκεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια

Η επενδυτική αυτή πρόταση, που χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον ίδιο τον Υπουργό "στρατηγικής σημασίας" και παίρνοντας την έγκριση της Διϋπουργικής Επιτροπής, βοηθά τις εταιρείες να παρακάμψουν όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες και να κινηθούν άμεσα και χωρίς εμπόδια.

Η Διυπουργική Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Επικρατείας, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργoύ Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, των Γενικών  Γραμματέων Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, κ. Ορέστη Καβαλάκη, Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, Πολιτισμού, κ. Γιώργου Διδασκάλου και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και Πρόεδρο του Enterprise Greece, κ. Γιάννη Σμυρλή και του Διευθυντή Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece, κ. Άκη Σκλάβου.


Μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Σήμερα συνήλθε η Διυπουργική ΕπιτροπήΣτρατηγικών Επενδύσεων και ενέκρινε άλλη μία μεγάλη στρατηγικής σημασίας επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενός νέου μεγάλου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια, ισχύος 470,4MW από τις εταιρίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ καιEDP Renewables. Παρά την πανδημία η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η συγκεκριμένη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς ανοίγει το δρόμο για την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα του Πορτογαλικού Ομίλου, EDPRenewables». 

Ενώ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης τόνισε:

«Εγκρίναμε σήμερα μια πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πρόκειται να ενισχύσει την Περιφέρεια και να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς να ενισχύει την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα. Ξεπερνάμε γραφειοκρατικά εμπόδια ετών και επιταχύνουμε τις διαδικασίες».

 

Περιφέρεια και δήμοι, αποφασίζουν τώρα να σχεδιάσουν και να ξεκινήσουν συντονισμένες δράσεις αγώνα και αντίδρασης κατά της απόφασης αυτής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: