Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Απαντήσεις από τον ειδικό: Τι μας είπε ο Δημήτρης Πάφρας για το φαινόμενο των κηλίδων που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας - Τι πρέπει να γνωρίζουμε


Επειδή τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στην επιφάνεια της θάλασσας με διάσπαρτες καφέ-κόκκινες κηλίδες  που χρωματίζουν τις ακτές, ζητήσαμε ενημέρωση από τον ειδικό, τον Δημήτρη Πάφρα, Ιχθυολόγο (BSc, MSc, PhD cand από την Αμάρυνθο, ο οποίος μας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει.



"Αρχικά, πολλοί λουόμενοι αναστατώθηκαν από τις μεγάλες καφέ-κόκκινες  κηλίδες που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την επιφάνεια της θάλασσας προς στην στεριά. Πρόκειται για άνθιση φυτοπλαγκτού.

Για να μην ανησυχείτε λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε ότι το φυτοπλαγκτόν είναι κομμάτι της τροφικής αλυσίδας και δεν είναι ρύπανση", μας είπε ο Δημήτρης Πάφρας, απαντώντας στη συνέχεια σε μερικές ερωτήσεις μας.

 



Τι είναι φυτοπλαγκτόν; 

- Το φυτοπλαγκτόν ή αλλιώς και μικροφύκη είναι ένας αυτότροφος οργανισμός, που συναντάται επιφανειακά. Επιλέγει να ζει στην εύφωτη ζώνη και κυρίως στα επιφανειακά στρώματα, όπου εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά μέσω της ανανέωσης των υδάτων.

 Μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης και τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και παράγει βιομάζα. 

Το φυτοπλαγκτόν είναι υπεύθυνο για το 70% της παραγωγής οξυγόνου στη γη, καθώς και για την πρωτογενή παραγωγικότητα της θάλασσας.

Οι ανθίσεις του φυτοπλαγκτού είναι γεγονότα ραγδαίας πληθυσμιακής έκρηξης και συσσώρευσης πλαγκτονικής βιομάζας στα ρηχά νερά υδάτινων οικοσυστημάτων.

 

Από τι εξαρτάται η ανάπτυξη του;

- H ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα διοξειδίου του άνθρακα, το ηλιακό φως, τη θερμοκρασία, την αλατότητα, το διαλυμένο οξυγόνο, τα νιτρικά, τα φωσφορικά, το ασβέστιο, τα ίχνη σιδήρου.

Από την άλλη, είναι αποδεδειγμένο ότι ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η ρίψη λιπασμάτων και απορρυπαντικών, συμβάλλουν στην εμφάνιση ανθίσεων.

Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που οφείλεται κατά βάση στα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος, με αποτέλεσμα μεγάλοι όγκοι νερού να καταλήξουν στη θάλασσα συμπαρασύροντας σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι ενώσεις αζώτου και φωσφόρου, προερχόμενες βασικά από φυσικές αλλά  και από ανθρωπογενείς διεργασίες.

 

 

Πόσο διαρκεί το φαινόμενο και τι πρέπει να προσέχουμε;

Παρότι το φαινόμενο δεν είναι επικίνδυνο, ένας μεγάλος αριθμός κυανοβακτηρίων που συμμετέχουν στην άνθιση του νερού έχει την ικανότητα να παράγει τοξίνες ως προϊόντα του μεταβολισμού του.

 Στον άνθρωπο συγκεκριμένα, προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν από κατάποση, δερματική επαφή ή και εισπνοή νερών στο οποία έχει αναπτυχθεί κυανοβακτηριακός ανθός. 

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να είμαστε προσεκτικοί όπου εμφανίζεται το φαινόμενο, το οποίο διαρκεί μόνο για μερικές εβδομάδες.





Σχετικό άρθρο:

Δύο νεαροί συγγραφείς από την Αμάρυνθο, έκαναν την αγάπη τους για την θάλασσα ένα πανέμορφο βιβλίο: "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΣΑΣ" - (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: