Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο συμμετείχε ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ



Ένα γεμάτο αυτοδιοικητικό διήμερο ολοκληρώθηκε το Σάββατοκύριακο 12 και 13 Νοεμβρίου στο φιλόξενο και πανέμορφο Καρπενήσι, όπου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε Τακτικό Συνέδριο, για πρώτη φορά στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, με πολλούς καλεσμένους και συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μαρία Παπαγγελή.


Το πρόγραμμα του διήμερου Συνεδρίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Συγκεκριμένα 125 Αυτοδιοικητικοί της Στερεάς, 4 Υπουργοί και ο Κώστας Μπακογιάννης συμμετείχαν στο Συνέδριο αυτό, όπου παρουσιάστηκαν θέσεις και προτάσεις σε όλες τις θεματικές ενότητες, στις οποίες δραστηριοποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση και συζητήθηκαν σημαντικότατα προβλήματα που αφορούν τις λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες των δήμων.



Η 1η ημέρα του Συνεδρίου 

Κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων της ΠΕΔ και έθεσε τους στόχους για το επόμενο διάστημα, θέτοντας ζητήματα διεκδικήσεων και προτεραιοτήτων των Δήμων (διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, ανάγκη προσλήψεων νέων ανθρώπων στους Δήμους, κατανομή χρηματοδοτήσεων, ενεργειακό και ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρέωσης των Δήμων, διαχείριση απορριμμάτων και άμεση ανάγκη υλοποίησης των έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση με δημόσια χρηματοδότηση, προμήθεια εξοπλισμού και μέσων πολιτικής προστασίας, καταστατική θέση αιρετών, αναδιάρθρωση ειδικού χωροταξικού για ΑΠΕ, και πολλά άλλα).




Επίσης την πρώτη ημέρα, το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Αριστείδης Τασιός, Βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.













O Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιο.





Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Κομμάτων, της Περιφέρειας και Φορέων της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκαν στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα πολλά και δύσκολα που έχει καταφέρει κατά την δύσκολη αυτοδιοικητική περίοδο, όπου covid και ενεργειακή κρίση διαμόρφωσαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση.





Η 2η ημέρα του Συνεδρίου

Την 2η ημέρα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των 16 θεματικών επιτροπών της ΠΕΔ, ενώ σημαντικές ήταν η παρουσίες του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πέτσα, του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου και του Δημάρχου Αθηναίων και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Μπακογιάννη.





Ο κ. Πέτσας μάλιστα, καθόρισε τους τρεις άξονες δράσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση και ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκ. € για τους δήμους και αύξηση των ΚΑΠ κατά 120 εκ. € για το 2023, για την αναβαθμισμένη λειτουργία τους.



Ακολούθησε η συζήτηση μεταξύ των συνέδρων για την εξαγωγή των συμπερασμάτων του Συνεδρίου και την διαμόρφωση του οδικού χάρτη των διεκδικήσεων της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας,
ενώ οι 22 Δήμαρχοι και οι πάνω από 80 αυτοδιοικητικοί, κατέληξαν σε προτάσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ την επόμενη εβδομάδα.




Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εργασίες και τα αποτελέσματα του συνεδρίου, συγχαίροντας τον Πρόεδρο, Νίκο Σουλιώτη και τους συντελεστές της άψογης διοργάνωσης του μεγαλύτερου αυτοδιοικητικού Συνεδρίου στη Στερεά Ελλάδα.

Τα επίσημα αποτελέσματα του διήμερου Συνεδρίου της ΠΕΔ θα ανακοινωθούν από την διοίκηση μέσα στις επόμενες ημέρες.


O δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μαρία Παπαγγελή.




Ψήφισμα της ΠΕΔ "ΚΑΤΑ οποιοσδήποτε νέας τοποθέτησης αιολικού πάρκου στην Εύβοια"

Συμπληρωματικά με το πλέγμα προτάσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων για μια ισχυρή αυτοδιοίκηση και μια σύγχρονη Στερεά Ελλάδα, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος ΚΑΤΑ οποιοσδήποτε νέας τοποθέτησης αιολικού πάρκου στην Εύβοια.



ΒΙΝΤΕΟ:  Στιγμιότυπα από το Τακτικό συνέδριο ΠΕΔ Στερεάς: 
"Στο επίκεντρο το ενεργειακό κόστος και η ανάπτυξη του τόπου"

από το Star Κεντρικής Ελλάδας







Σχετικά άρθρα:

Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις του δημάρχου Ερέτριας κ. Ιωάννη Δημητρόπουλου στο συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι

 

Στο Καρπενήσι ο δήμαρχος Ερέτριας, στο συνέδριο της Π.ΕΔ. Στερεάς Ελλάδας στις 11 & 12 Νοεμβρίου








Δεν υπάρχουν σχόλια: