Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις του δημάρχου Ερέτριας κ. Ιωάννη Δημητρόπουλου στο συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι

 


Με κύριους άξονες την ιεράρχηση και την επίλυση των κύριων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, αλλά και με προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, κινήθηκε η τοποθέτηση του Δημάρχου Ερέτριας κ. Ιωάννη Δημητρόπουλου στο διήμερο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι στις 11 & 12 Νοεμβρίου.


 «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι είναι καθημερινά και υπαρκτά και για να επιλυθούν χρειάζεται βούληση και ιεράρχηση. Αν επιλυθούν πρώτα δύο – τρία βασικά προβλήματα σε κάθε δήμο, τότε τα δευτερεύοντα λύνονται αυτόματα», τόνισε ο κ. Δήμαρχος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Πρόβλημα το οποίο αν επιλυθεί, όπως είπε, θα προσφέρει άμεσα λύσεις σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μετακινήσεων, κ.λπ.

Ενώ επίσης, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τεχνική υπηρεσία, η οποία αν στελεχωθεί με μηχανικούς, μπορεί να λύσει αυτόματα όλα τα θέματα που αναφέρονται στις μελέτες, στις εντάξεις, στις εκτελέσεις έργων, στα πάντα.

Δεν παρέλειψε από την ομιλία του και κάποια καθημερινά προβλήματα, που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, αναφέροντας παράλληλα και σχετικές προτάσεις.





Συγκεκριμένα ο  κ. Δημητρόπουλος, πρότεινε το κόστος από τα πετρέλαια και το ηλεκτρικό ρεύμα στα σχολεία να το καλύπτει το κράτος στο σύνολό του.

Ενώ για τις ΔΕΥΑ, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί μέχρι τώρα από την κρατική επιχορήγηση της kwh, παρότι παρέχουν κοινωφελές έργο –έχουν αντλιοστάσια, έχουν βιολογικούς καθαρισμούς, κ.λπ. και χρησιμοποιούν μηχανήματα μεγάλης ισχύος-  πρότεινε να ρυθμιστεί μια διάταξη, ώστε να προβλέπεται και γι’ αυτές μια κρατική επιχορήγηση, όχι όμως οριζόντια, αλλά με βάση τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης.

Σχετικά με το 10% εξοικονόμησης στην ενέργεια που αφορά τους ΟΤΑ,  ο κ. Δήμαρχος τόνισε, πως δεν αρκούν μόνο οι ενέργειες των δήμων, αλλά θα πρέπει να βοηθήσει και η ΔΕΗ με τον οδοφωτισμό και να πειθαρχεί και να ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα των δήμων, αντί να απαντά ότι θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα για όλους τους δήμους.

 Παράλληλα η τοποθέτηση του κ. Δημητρόπουλου, είχε και άλλες αναφορές σε μικρά και μεγαλύτερα λειτουργικά και αναπτυξιακά προβλήματα του Δήμου, θέματα τα οποία τέθηκαν και θα συνεχιστεί η συζήτησή τους στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στον Βόλο στις 21-22-23 Νοεμβρίου.


Κατά την διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και προσωπικά με υπουργούς,  κυβερνητικά στελέχη και αυτοδιοικητικούς από όλη την Στερεά Ελλάδα.



O Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιο.



Στιγμές χαλάρωσης με τον  Αναπληρωτή Υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα  και τον Πρόεδρο  της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαο Σουλιώτη.



Σχετικά άρθρα:



Δεν υπάρχουν σχόλια: