Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Μεγάλη Πανευβοϊκή Διαμαρτυρία για τις ανεμογεννήτριες σε Εύβοια & Σκύρο, την Κυριακή 13/11 στο Στρογγυλό της Χαλκίδας -ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Οι Δήμοι, οι σύλλογοι και οι φορείς της Εύβοιας και της Σκύρου συναντήθηκαν την Κυριακή 13/11 στις 13:00 το μεσημέρι, στην προγραμματισμένη από κοινού, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σημείο συνάντησης το στρογγυλό στην παραλία Χαλκίδας.


Με πρωταγωνιστές της ημέρας τους Ορειβατικούς Συλλόγους Περιφέρειας Αττικής, Εύβοιας, Καρδίτσας, Κέρκυρας και πολλούς άλλους, μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης, που συμμετείχαν σήμερα δυναμικά στη διαμαρτυρία για να αποτραπεί η εγκατάσταση και νέων γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στα βουνά της Εύβοιας και της Σκύρου. Ξεκινώντας συμβολικά από το Ξηροβούνι, όπου συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί και καταλήγοντας στο Στρογγυλό στην παραλία της Χαλκίδας το μεσημέρι, για να ενώσουν τις φωνές τους, με αυτές των τοπικών διοικήσεων, συλλόγων και φορέων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με μουσική από το συγκρότημα «Καντινέλια» και τους καλλιτέχνες Εύη Σεϊτανίδου και Θανάσης Ζήκας που έδωσαν ρυθμό με τη φωνή τους, με κιθάρα και τσαμπούνα.

Ενώ ακολούθησαν ομιλίες και τοποθετήσεις από εκπροσώπους των ορειβατικών συλλόγων, από την Περιφέρεια, από τους δήμους της Εύβοιας, αλλά και εκπροσώπους φορέων.



Στιγμιότυπο από το συγκρότημα «Καντινέλια» και τους καλλιτέχνες Εύη Σεϊτανίδου και Θανάσης Ζήκας που έδωσαν ρυθμό με τη φωνή τους, με κιθάρα και τσαμπούνα.



Κοινό ήταν το μήνυμα και οι τοποθετήσεις όλων των ομιλητών


Με το σύνθημα «Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε!», κατά τη διάρκεια της συνάντησης-διαμαρτυρίας ακούστηκαν οι απόψεις αυτοδιοικητικών, πολιτικών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων από όλη την Εύβοια, αλλά και εκπροσώπων ορειβατικών συλλόγων που συμμετείχαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας.





Ο Τάσος Μπαλτάς, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, στην ομιλία του τόνισε πως η συγκέντρωση αυτή περνά ένα δυνατό και σαφές μήνυμα πως την «Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε» και είναι μια διαμαρτυρία όλης της Εύβοιας και της Σκύρου, ενώ έδωσε την υπόσχεση πως ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Στην τοποθέτησή του Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, μετέφερε και την θέση της Περιφέρειας, η οποία με ομόφωνο ψήφισμά της δηλώνει αρνητική σε οποιοδήποτε έργο αφορά τις ανεμογεννήτριες, ζητώντας να σταματήσει η άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και να γίνει εξ αρχής ένα ολοκληρωμένο αναλογικό σχέδιο, ενώ ο Βασίλης Γουρνής, που εκπροσώπησε τον δήμο Χαλκιδέων, τόνισε πως πρέπει να δοθεί κοινός αγώνας, ώστε να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια στα δάση μας στη Δίρφυ, στη Σέττας και στο Καντήλι.

Ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στη θέση της δημοτικής αρχής, να αντισταθεί με κάθε μέσο και κάθε νόμιμο τρόπο στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Δηλώνουμε σήμερα την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια και ειδικότερα στον δήμο Ερέτριας. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είμαστε εναντίον του ανορθολογισμού και της μεθόδευσης, προκειμένου να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες όπου θέλει ο καθένας, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση στους τοπικούς φορείς και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως χωρίς να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός, ώστε να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας.»





Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων, κ. Γιώργου Ψαθά και του Δημάρχου Σκύρου κ. Νικόλαου Μαυρίκου, οι οποίοι εξέφρασαν την άρνηση συνολικά των δήμων και των δημοτών, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ενώ αντιδράσεις προκάλεσε με την παρουσία του ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα, παρά τον ισχυρισμό του ότι «Δεν αγαπάει την Κάρυστο κανείς, περισσότερο από εμάς».




Στιγμιότυπα από τις ομιλίες που ακολούθησαν - Video από το EVIATIME


Video από το EVIATIME





Φωτογραφίες από την συνάντηση - διαμαρτυρία για τις ανεμογεννήτριες σε Εύβοια & Σκύρο, στη Χαλκίδα 13/11/2022
















Σχετικά άρθρα:

Ιωάννης Δημητρόπουλος: "Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είμαστε ενάντια στη μεθόδευση και στο μπάχαλο που επικρατεί"




















Δεν υπάρχουν σχόλια: