Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

ANIMAL EARTH: «Η δημοτική αρχή μας αγνοεί επιδεικτικά στην απόφαση για τη δημιουργία του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων»


Για άλλη μια φορά μας αναγκάζει ο Δήμος να φωνάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε δημόσια!

 Ενώ θα έπρεπε να χαρούμε που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια κάτι κινείται στο θέμα “καταφύγιο”, δυστυχώς διαβάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ ευβοϊκού μέσου ενημέρωσης στις 12-9-2024 “ανεβάσαμε πίεση”.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα  πρόκειται, άκουσον άκουσον … να αποχαρακτηριστεί δασική έκταση 9 στρεμμάτων στα καμένα του 2007 προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο καταφύγιο για το οποίο υπάρχει χρηματοδότηση από το 2020, λες και δεν υπάρχει γη αλλού!!!!!!!!!!!!!


Ο Δήμαρχος κ. Ν. Γουρνής μάλιστα, υπερήφανος δηλώνει μεταξύ άλλων:

«Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων σε χώρο εκτός οικισμού του Δήμου Ερέτριας παίρνει σάρκα και οστά………. Η συμβολή του πρ. Υφυπουργού και Βουλευτή Εύβοιας της Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου ουσιαστική όπως και του Δασάρχη κ. Ακριώτη που σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ένα πάγιο αίτημα των δημοτών, με τα αδέσποτα ζώα να μεταφέρονται σε ειδικό χώρο κατάλληλα φτιαγμένο όπου θα ζουν σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς να αποτελούν «απειλή» για πεζούς και μηχανόβιους. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και το χώρο που μας υπέδειξε το δασαρχείο για να γίνει το καταφύγιο».

 

👉 Μόνο που η απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής κάνει σαφές,  αφενός πως στη πραγματικότητα ο σκοπός της δημιουργίας καταφυγίου δεν είναι η ευζωία των ζώων –ενδιαφέρεται όπως δηλώθηκε να μην αποτελούν τα σκυλιά «απειλή» για πεζούς και μηχανόβιους-, αφετέρου πως δυστυχώς οι διοικούντες τον Δήμο δεν έχουν καταλάβει τι είναι ένα καταφύγιο και ποιος είναι ο σκοπός του.

 


Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων «δεν είναι χώρος εγκλεισμού», είναι χώρος προσωρινής φιλοξενίας. 

Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων αν δεν λάβουμε υπόψη, πως πρέπει να λειτουργεί και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί:  

      Ένα καταφύγιο δεν είναι ένας χώρος εγκλεισμού.

     Δεν είναι ένας χώρος που συγκεντρώνονται τα αδέσποτα ζώα και ζουν εκεί για μήνες ή και χρόνια, ξεχασμένα.

      Δεν είναι ένα χώρος όπου στοιβάζονται τα αδέσποτα ζώα γιατί οι πολίτες δεν επιθυμούν την παρουσία τους έξω από το σπίτι ή την επιχείρηση τους.

   Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων δεν υπάρχουν για να ξεχάσουμε μέσα τα αδέσποτα ζώα.


👉  Η ζωή ενός ζώου σε ένα καταφύγιο θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις αρχές της ευζωίας (νόμος 4830/21).

  Ένα καταφύγιο είναι χώρος προσωρινής φιλοξενίας, στο οποίο ένα αδέσποτο ζώο παραμένει για να αναρρώσει ή να κάνει τη θεραπεία του.

   Στο καταφύγιο τα ζώα πρέπει να λαμβάνουν κάθε κτηνιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

 Πρέπει για όσο παραμένουν να ζουν σε καθαρό και υγιές περιβάλλον, στο οποίο να τηρείται κάθε κανόνας ασφάλειας και υγιεινής.

 Μέσα στο καταφύγιο τα ζώα πρέπει να σιτίζονται σωστά, ανάλογα με το μέγεθος, την ηλικία, το βάρος, τις ανάγκες τους και με τροφή κατάλληλη.

 Να έχουν θέρμανση ή δροσιά, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και να βλέπουν το φως της ημέρας τουλάχιστον για οκτώ ώρες.

  Να βγαίνουν βόλτες και να κοινωνικοποιούνται.

  Να έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα του ίδιου είδους και με άλλους  ανθρώπους όχι μόνο τους φροντιστές τους.

 Να ζουν εκεί μέσα με ασφάλεια, με φροντίδα και κυρίως να φροντίζονται από ανθρώπους που έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση και σέβονται την ύπαρξη τους.

 Τα καταφύγια οφείλουν να προετοιμάζουν τα ζώα για να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και σε μια οικογένεια, την οικογένεια που περιμένουν.

 Να είναι ανοικτά στο κοινό και στους εθελοντές, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες υιοθεσίας τους

 

 


Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων απαιτείται να είναι εύκολα προσβάσιμο

Βασική προϋπόθεση για να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω είναι το καταφύγιο να είναι εύκολα προσβάσιμο όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά στους εθελοντές καθώς και σε κάθε πολίτη.(Βασική προϋπόθεση για την αδειοδότηση  ΚΥΑ 1616/ 17-1-2023 αρθρ. 5 παρ. 1)

Την ακριβή θέση κατασκευής του νέου καταφυγίου δεν την γνωρίζουμε, αλλά η εμπλοκή του Δασάρχη για την επιλογή της έκτασης μας δείχνει πως θα βρίσκεται σε περιοχή απομονωμένη κάπου στο βουνό, αρκετά μακριά από τη περιοχή δραστηριοποίησης των εθελοντών μας.

-    Αναρωτιόμαστε όταν το καταφύγιο θα είναι στο βουνό, ο Δήμος θα πληρώνει τα απαιτούμενα καύσιμα στους υπαλλήλους για να πηγαίνουν στη δουλειά τους ή θα τους δίνει αυτοκίνητο; (μέχρι σήμερα ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο.)

-    Οι εθελοντές πώς θα μπορούν να το επισκέπτονται; Κάνουν τόσα έξοδα για να φροντίζουν τα αδέσποτα στους δρόμους, θα τους αναγκάσετε να ξοδεύουν επιπλέον χρήματα για καύσιμα; Μήπως η επιλογή της περιοχής έχει στόχο και την απομάκρυνσή των εθελοντών; 

-   Πόσο εύκολα προσβάσιμο θα είναι για τους απλούς πολίτες που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα έγκλειστο σκύλο; Γνωρίζετε ότι πρέπει να επισκεφτούν αρκετές φορές το ζώο που τους ενδιαφέρει ώστε να γίνει ομαλά για όλους η υιοθεσία;

-   Ποια θα είναι η ασφάλεια για τα ζώα σε περίπτωση φυσικών καταστροφών; Ειδικά στη περίπτωση πυρκαγιάς πόσο εύκολο θα είναι να εφαρμοστεί σχέδιο εκκένωσης όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία; Σε πρόσφατη φωτιά (Αγία Κυριακή) δεν επετράπει σε κηδεμόνα 12 ζώων να επιχειρήσει να σώσει τα ζώα της. Ή μήπως θα αφεθούν τα ζώα στη τύχη τους;

-   Ποιον  από αυτούς που γνωρίζουν από διαχείριση καταφυγίων ρώτησαν πριν παρθούν αποφάσεις; (Αν ναι, ποιον; )

-   Ο στόχος είναι απλώς να δημιουργηθεί μια φυλακή προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση  ή να δημιουργηθεί ένας χώρος σύγχρονος, λειτουργικός, εύκολα προσβάσιμος σε όλους που θα σέβεται τα φιλοξενούμενα ζώα και δεν θα τα κρύβει; 

👉 Ποιον σχετικό-ειδικό ρωτήσατε προκειμένου να επιλέξετε τη συγκεκριμένη περιοχή;;;;

👉Ποιος εισηγήθηκε την επιλογή του αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης;;;;;

 

Δήμος Αθηναίων, Καταφύγιο Σωκράτης μέσα στη πόλη,

 όχι στο πυρ το εξώτερον!



Που προτείνουμε να δημιουργηθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων και για ποιους λόγους

Σε όλες τις δημόσιες διαβουλεύσεις από το 2022 αλλά και σε έγγραφά μας προτείνουμε το νέο καταφύγιο να γίνει εκεί που βρίσκεται το προσωρινό μη αδειοδοτημένο, δίπλα στο νεκροταφείο.

Οι λόγοι που προτείνουμε τον συγκεκριμένο χώρο είναι οι παρακάτω:


1.   Η έκταση ανήκει στο Δήμο και επομένως μπορεί να δεσμεύσει εύκολα την απαραίτητη έκταση για τη δημιουργία του καταφυγίου  χωρίς να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για μίσθωμα.

2.    Η εν λόγω έκταση βρίσκεται επί του κεντρικού οδικού δικτύου οριζόμενη από χαρακτηρισμένες οδούς.

3.    Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος στους εργαζόμενους και εθελοντές. Στο χώρο μπορεί να πάει κανείς με τα πόδια, το ποδήλατο, με αυτοκίνητο ή συγκοινωνία.

4.   Βρίσκεται δίπλα στο βιολογικό της Ερέτριας άρα εύκολα διευθετείται το θέμα των βοθρολυμάτων.

5.   Η εκπόνηση σχεδίου φυσικών καταστροφών είναι ευκολότερη και ιδιαίτερα  στην περίπτωση πυρκαγιάς καθώς δεν υπάρχει δάσος κοντά. Η πρόσβαση εθελοντών για τη διάσωση των διαβιούντων ζώων είναι ευκολότερη.

6.  Στον ίδιο χώρο μπορεί να δημιουργηθεί και το δημοτικό κτηνιατρείο (σχετικό κονδύλι για τον εξοπλισμό του είναι εγκεκριμένο και στη διάθεση του Δήμου) το οποίο ο δήμος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει (άρθ. 10 παρ.3 ν. 4830/21) εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες για περίθαλψη των ζώων του καταφυγίου αλλά και τον δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς των ευάλωτων δημοτών (αρθρ.4 παρ. 13 ν. 4830/21).

7.   Η θέση είναι ιδανική για τους επισκέπτες. Το καταφύγιο πρέπει να είναι προσβάσιμο εκτός των εθελοντών και σε κάθε πολίτη που θέλει να το επισκεφθεί, τουλάχιστον 8 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να γνωρίσει τα ζώα. [(άρθρο 28 παρ. 2(β) ν. 4830/21]. Με αυτό τον τρόπο τα ζώα κοινωνικοποιούνται και αυξάνεται η πιθανότητα υιοθεσίας τους.

8.    Μπορεί να συνδυαστεί και με πάρκο σκύλων (άρθρο 30, ν. 4830/21).

9.   Γενικότερα αν αξιοποιηθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι, μπορεί να αποτελέσει έναν πρότυπο χώρο που θα αποτελεί πόλο έλξης για φιλόζωους συμπολίτες μας αλλά και τουρίστες όπως συμβαίνει και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς .Για όσους περίοικους δικαιολογημένα ανησυχούν διαβεβαιώνουμε πως καμία όχληση δεν δημιουργείται όταν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές.

10. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εντελώς υποβαθμισμένη καθώς αποτελεί σκουπιδότοπο. Μια ολοκληρωμένη  μελέτη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου με διεθνείς προδιαγραφές θα αναδείξει την περιοχή.

 


Καταφύγιο Τρίπολης.   Υπερσύγχρονο αλλά …


Η εξαθλίωση ήρθε μετά την απομάκρυνση

των  εθελοντών!




Που επιτρέπει ο νόμος τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων


Σε συνδυασμό με όλες τις διατάξεις του νόμου που αναφέρθηκαν πιο πάνω και αφορούν στη λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ο νόμος ορίζει επίσης και τους χώρους στους οποίου επιτρέπεται η δημιουργία του σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

-          Η ΚΥΑ 1616/ 17-1-2023 προβλέπει (αρθρ. 5 παρ. 1) «Η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εκτός ορίων οικιστικών περιοχών, πολεοδομημένων και προς πολεοδόμηση, σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289). Τα καταφύγια ζώων συντροφιάς οφείλουν: (α) Να απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και (β) να διαθέτουν ευχερή οδική πρόσβαση

Ο δε νόμος 4830/21 στο άρθρο 47 «Τελικές και καταργούμενες διατάξεις»  παρ. 6 καταργεί μεταξύ άλλων :

-          Τα άρθρα 1 έως 23 του ν. 4039/2012 (Α’ 15) (προηγούμενος νόμος για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς)

-          Την υπ’ αρ. 280262/3.12.2003 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας (Β’ 1874). (αφορά την ίδρυση καταφυγίων)

Επομένως κάθε προηγούμενη διάταξη δεν είναι σε ισχύ.

Δεν κατανοούμε λοιπόν την άρνηση της Δημοτικής Αρχής στην πρότασή μας!

 

 

 

Η δημοτική αρχή «μας χρησιμοποιεί» και μας αγνοεί επιδεικτικά σε θέματα ουσίας

Από τότε που υπάρχουμε ως Σύλλογος (Σεπτέμβριος του 2022), το μόνο που έχουμε διαπιστώσει είναι πως σε όλα τα θέματα που αφορούν τα αδέσποτα υπάρχει παντελής ΑΓΝΟΙΑ. Εμείς φυσικά που μέρα νύχτα τρέχουμε και φροντίζουμε τα αδέσποτα, που ενημερωνόμαστε για τους νόμους και επικοινωνούμε με σχετικές ομοσπονδίες ούτε που ερωτηθήκαμε ποτέ. Μας αγνοούν επιδεικτικά. Μάλλον τους ενοχλούμε τελικά παρά τη μεγάλη μας προσφορά στο δήμο οικονομικά και σε κάθε άλλο επίπεδο βοήθειας, παρόλο που η προσφορά μας στον Δήμο είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε άλλα επίπεδα βοήθειας.

 

Η πρότασή μας για τη θέση του νέου καταφυγίου εκεί όπου βρίσκεται το παλιό ,μη αδειοδοτημένο δυστυχώς δεν έχει βρει ευήκοα ώτα. Η απάντηση που μας δίνεται κάθε φορά είναι πως η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου λέει πως δεν γίνεται. Η πρόταση μας διατυπώθηκε πάλι στη τελευταία συνεδρίαση της Πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στις 23-7-2024. Επιτόπου η Αντιδήμαρχος κα Π. Αμερικάνου – Κικίδου μίλησε με την Διευθύντρια της Τεχνικής υπηρεσίας, η οποία έδωσε ξανά την ίδια απάντηση πως δεν γίνεται, χωρίς να δίνεται καμία εξήγηση.

 


Από τις 26-8-2024 έχουμε στείλει αίτημα ενημέρωσης στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων κ. Κ. Ζαχαριά και στη Προϊσταμένη της Τεχνικής υπηρεσίας, προκειμένου να μας απαντήσουν εγγράφως, γιατί θεωρούν πως η πρόταση μας δεν είναι εφαρμόσιμη. Το να μην μας απαντά η Δημοτική αρχή  σε έγγραφα με περιεχόμενο  που της ανατρέπει τα σχέδια αποτελεί  πάγια τακτική.  

Μπορεί να δίνουμε λύσεις στα περισσότερα προβλήματα που αφορούν τα αδέσποτα, να τους «ξελασπώνουμε» με την εθελοντική μας εργασία, καλύπτοντας δωρεάν την απογευματινή βάρδια στο προσωρινό καταφύγιο 365 μέρες το χρόνο, λόγω έλλειψης προσωπικού. Να τους «σώσαμε» κατά δήλωσή τους, στους ελέγχους της κτηνιατρικής και υγειονομικής υπηρεσίας.  Να έχουμε στειρώσει στο όνομα του δήμου από την αρχή του έτους 35 θηλυκούς σκύλους και 47 γάτες κάνοντας και τη περισυλλογή. Να έχουμε δώσει για υιοθεσία σε εννέα μήνες 21 σκυλιά εκ των οποίων τα 5 από το καταφύγιο. Μπορεί να μας ρωτούν τι να γράψουν όταν πρέπει να απαντήσουν σε καταγγελίες πολιτών ή στην αστυνομία, αλλά για το καταφύγιο όχι μόνο κανείς δεν θέλησε να λάβει υπόψη του τη γνώμη μας, πόσο δε μάλλον να την υλοποιήσει. Ούτε καν θέλησαν να μας ενημερώσουν για την πρόθεσή τους!!!!!! Tο μάθαμε μέσα από ανάρτηση της εφημερίδας στο facebook!!!!!!!!

Γιατί άραγε ;;;;;;                 Nτροπή!!!!!!








Σχετικά άρθρα:


Animal Earth: "ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΜΟΝΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ" - Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Ερέτριας








Δεν υπάρχουν σχόλια: