Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Σε ύφεση η πυρκαγιά στις Πετριές – Κάηκαν περίπου 10.000 στρέμματα - Καταστροφές σε καλλιέργειες και υποδομές


Κάηκε για ακόμη μια φόρα η Εύβοια μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 29.7.2024 στις 15:17 τη Δευτέρα 29/7 σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Πετριές και Κριεζά του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.



Το μέτωπο που δυσκόλεψε πολύ τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι έως επτά μποφόρ, βρισκόταν «εσωτερικά του τριγώνου των οικισμών Πετριές, Κριεζά και Αλώνια».

Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με συνεχείς ρίψεις για τυχόν αναζωπυρώσεις, καθώς φυσά ακόμα αέρας τεσσάρων μποφόρ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ριπές μπορεί να φτάνουν και τα επτά μποφόρ.

Τα εναέρια μέσα άρχισαν να επιχειρούν πάλι από νωρίς το πρωί, επιχειρώντας αποτελεσματικά, ενώ όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να περιορίσουν τα μέτωπα τις φωτιάς, ώστε να μην επεκταθούν στα χωριά. 

Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος, 13 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ επιτόπου επιχειρούσαν 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες δασοκομάντος, 56 οχήματα και πλήθος εθελοντών.



Οι κάτοικοι των Κριεζών έλαβαν νέο μήνυμα από το "112" με οδηγίες να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς, προς το Αλιβέρι και στις 5:30 το πρωί, κάτοικοι των Πετριών έλαβαν επίσης μήνυμα από το 112 με οδηγίες να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς προς Αγίους Αποστόλους και Κάλαμο, καθώς η φωτιά απειλούσε το χωριό.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιχειρήσεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς, τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστεςευτυχώς ελαφρά και δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.


Στο σημείο μετέβη χτες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

  



Κάηκαν περίπου 10.000 στρέμματα – Ζητήσαμε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Δ.Ε. Διστύων


Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης-Αλυβερίου, Νίκος Μπαράκος, έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε δασική έκταση και σε καλλιέργειες, κυρίως με ελαιόδεντρα, και σε κάποια αμπέλια. Ενώ υπάρχουν και καταστροφές σε υποδομές, καθώς όπως ανέφερε από το σημείο της φωτιάς, περνούσε ο αγωγός ύδρευσης, με αποτέλεσμα η περιοχή τώρα να είναι χωρίς νερό.



Στη δήλωσή του ο δήμαρχος Κύμης-Αλυβερίου κ. Νίκος Μπαράκοςαναφέρει αναλυτικά:

"Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 29 Ιουλίου 2024, μετά τις 3 το μεσημέρι στην κοινότητα Πετριών του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και εξαπλώθηκε γρήγορα προς διάφορες κατευθύνσεις. Από την πρώτη στιγμή δόθηκε σκληρή μάχη από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, με τη συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας. Ευχαριστούμε θερμά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, φυσικά τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους χειριστές μηχανημάτων, τους κατοίκους και όλους όσοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Παραμένουμε σε εγρήγορση για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία που έκανε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, κάηκαν περίπου 10.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά έκαψε εκτάσεις στα διοικητικά όρια τεσσάρων κοινοτήτων: των Πετριών, των Κριεζών, των Κοσκίνων και του Δύστου. Έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, βοσκοτόπια αλλά και υποδομές, που αφορούν κυρίως σε υδρευτικά δίκτυα και σε δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Από αύριο ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η περιοχή. Έχουμε ήδη αιτηθεί ως Δήμος την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Δημοτική Ενότητας Διστύων και θα απευθυνθούμε στα αρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στον πρωτογενή τομέα και στις υποδομές."













Πηγές: Ανακοινώσεις Δήμος Κύμης - Αλιβερίου, φωτο εξωφύλλου ΕΣΔΔΕ



Σχετικά άρθρα:

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στις Πετριές Εύβοιας - Εκκενώθηκαν οικισμοί – 26 εναέρια μέσα επιχειρούν












Δεν υπάρχουν σχόλια: