Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κοινοτάρχης της Γυμνού και σύσσωμη η αντιπολίτευση απέτρεψαν τα «απαράδεκτα» σχέδια της Διοικούσας αρχής για το Πολιτιστικό Κέντρο


Σύσσωμη η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την πρόταση της Διοικούσας αρχής για τη μη συνέχιση της μίσθωσης από τον Δήμο Ερέτριας, του χώρου που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Γυμνού και φιλοξενεί τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις όλων των τοπικών συλλόγων, με το επιχείρημα ότι ο Δήμος Ερέτριας έτσι θα εξοικονομήσει πόρους 6.464,64 ευρώ ετησίως.


Η εισήγηση για το θέμα αυτό, με την υπογραφή της Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών Αμερικάνου Κικίδου Παρασκευής, που ήρθε προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 12/2/2024, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για τις ανάγκες των τοπικών συλλόγων και φορέων της περιοχής, υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο Δημοτικό Κατάστημα Γυμνό, που δύναται να παραχωρηθεί και να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό (αναφερόμενη στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του Δημοτικού καταστήματος Γυμνού και χρησιμοποιείται ως αποθήκη, που δεν ξεπερνά τα 50 τ.μ. και ο χώρος δεν έχει παράθυρα, φυσικό φωτισμό και αερισμό και δεν διαθέτει έξοδο κινδύνου). 


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας πραγματοποιούνται τα μαθήματα ρομποτικής, μαθήματα κλασσικού και παραδοσιακού χορού, θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις από τα παιδιά των σχολείων, ενημερωτικές δράσεις, ομιλίες, αιμοδοσία και όλες οι δράσεις των Συλλόγων και της Τοπικής Κοινότητας, ενώ ο πρόεδρος όπως ανέφερε, δεν είχε λάβει καμία σχετική ενημέρωση για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για τη μη συνέχιση της μίσθωσης του χώρου, αλλά ενημερώθηκε για το θέμα από μέλη της Δημοτικής Επιτροπής.


Παρόλα αυτά ήταν γρήγορα τα αντανακλαστικά του προέδρου της Τ.Κ. Γυμνού Γιώργου Χαϊνά,  ο οποίος και συγκάλεσε τα μέλη της κοινότητας σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή 11/2 και απέστειλε προς τον Δήμαρχο Ερέτριας και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, την ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου για τη συνέχιση της μίσθωσης του χώρου που στεγάζεται το πολιτιστικό κέντρο έως ότου βρεθεί νέος χώρος με ανάλογα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές ασφάλειας και εξυπηρέτησης, αλλά και ομόφωνη απόφαση για τη διαφωνία τους, στην παραχώρηση του χώρου του υπόγειου του κοινοτικού καταστήματος προς εξυπηρέτηση των συλλόγων και φορέων. Ενώ άμεσα ενημέρωσε και όλους τους τοπικούς συλλόγους της Κοινότητας.


Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων ο δήμαρχος Ερέτριας και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Νίκος Γουρνής, απέσυρε το θέμα και κατόπιν απόφασης των μελών της επιτροπής ανατέθηκε στον Αντιδήμαρχο Αμαρύνθου Δημήτρη Αργύρη και στην Αντιδήμαρχο Οικονομικών Παρασκευή Κικίδου Αμερικάνου, να διαπραγματευτούν με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για μια καλύτερη τιμή στη μίσθωσή του, η οποία λήγει στις 31/3/2024 και το θέμα να έρθει εκ νέου σε ψήφιση με νέα εισήγηση. 


Φωτογραφίες από τον χώρο που φιλοξενείται σήμερα

το Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Γυμνού















Ακολουθεί αναλυτικά η εισήγηση του θέματος προς τη Δημοτική Επιτροπή:





 


Τι ανέφερε ο Γιώργος Χαϊνάς, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γυμνού σε δημόσια ανακοίνωσή του – ενημέρωση στις 11/2/2024 προς τους συλλόγους:



"Προς Διασυλλογική Ομάδα Δ.Δ Γυμνού

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Γυμνασίου

Σύλλογος Ομάδας Νέων

Σύλλογος Χορονός Χορευτικός



Αγαπητοί,

Αναφορικά με όσα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες και εστιάζουν στο θέμα συζήτησης της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής ημέρα Δευτέρα 12.02.2024 για τη διακοπή της μίσθωσης του χώρου του πολιτιστικού κέντρου Γυμνού, αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ενημερώσω για τη θέση και τις ενέργειές μου.

Ως πρόεδρος της Κοινότητας Γυμνό καταθέτω ανοιχτά τη διαφωνία μου για την παύση της μίσθωσης του μέχρι σήμερα πολιτιστικού κέντρου του χωριού μας, και τη μετεγκατάσταση των δρώμενων που φιλοξενούνται εκεί, στο υπόγειο του κοινοτικού καταστήματος.

Στο χώρο αυτό επί 25 χρόνια στεγάζονται όλοι οι σύλλογοι του τόπου μας και εξυπηρετούνται πάρα πολλοί συγχωριανοί μας παιδιά και μεγαλύτεροι. Στο συγκεκριμένο χώρο γίνονται μαθήματα ρομποτικής, μαθήματα κλασσικού χορού, μαθήματα παραδοσιακού χορού από το Χορονό, υπάρχει διαμορφωμένη σκηνή όπου γίνονται κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις από τα παιδιά των σχολείων μας, η αιμοδοσία κ.α.

Όπως όλοι γνωρίζετε ο χώρος συμβάλει στην πρόοδο του πολιτισμού και είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Γυμνό.

Δε μπορώ λοιπόν, ούτε θέλω να φανταστώ ότι προτείνεται από τη Δημοτική αρχή η παύση της λειτουργίας αυτού του τόσο σημαντικού για εμάς χώρου και μετεγκατάσταση όλων των προαναφερομένων δράσεων στο ΥΠΟΓΕΙΟ του κοινοτικού γραφείου του χωριού.

Δεν θέλω να φανταστώ τους συγχωριανούς μου να πασχίζουν να ανθίσει ο πολιτισμός και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας σε ένα υπόγειο. Ο πολιτισμός είναι ζωή, είναι πρόοδος, είναι φως, είναι όνειρα, είναι φαντασία. Και τώρα επιχειρείται να καταχωνιαστούν όλα αυτά σε ένα υπόγειο 50 τμ χωρίς παράθυρα και αερισμό.

Αν είναι ποτέ δυνατόν να προτείνονται τέτοιοι σχεδιασμοί. Αυτό είναι πρωτοφανές και ανήκουστο.

Δεν θα δεχθώ σε καμία περίπτωση αυτή την πρόταση γιατί πιστεύω ότι το Γυμνό και οι κάτοικοί του δεν αξίζουν ένα τέτοιο χώρο, αντιθέτως αξίζουν πολλά περισσότερα.

Στο επιχείρημα της δημοτικής αρχής περί πρόθεσης για εξοικονόμηση πόρων δεν θα δεχθώ να αντιμετωπιζόμαστε ως δαπάνη η οποία μάλιστα επιβαρύνει το Δήμο μας, αντιθέτως θα πω αξίζουμε και δικαιούμαστε πολλά περισσότερα από το ποσό των 6464,64 ευρώ που προσπαθούν να εξοικονομήσουν από τη διακοπή της μίσθωσης.

Δεν πρέπει να δεχθούμε στο σύνολο μας ως κάτοικοι Γυμνού όταν γίνονται έξοδα σε άλλα κι άλλα με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων να υποβαθμίζεται ο πολιτισμός μας και το χωριό μας.

Για όλα τα παραπάνω σήμερα Κυριακή 11.02.2024, ώρα 12.00μμ συγκάλεσα έκτακτο τοπικό συμβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος. Καταγράφηκε απαρτία των μελών του και αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση της μίσθωσης του χώρου που στεγάζεται το πολιτιστικό κέντρο έως ότου βρεθεί νέος χώρος με ανάλογα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές ασφάλειας και εξυπηρέτησης.

Ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα από το σώμα η διαφωνία στην παραχώρηση του χώρου του υπόγειου του κοινοτικού καταστήματος προς εξυπηρέτηση των συλλόγων και φορέων.

Η απόφαση θα κοινοποιηθεί αύριο το πρωί 12.02.2024 στη δημοτική αρχή.

Προσκαλώ λοιπόν κι όλους εσάς να συμμετέχετε και όλοι μαζί να αγωνιστούμε να διατηρήσουμε το χώρο του πολιτιστικού μας κέντρου ως έχει με σκοπό να δημιουργηθεί μελλοντικά ένας καλύτερος."



Ακολουθούν η σχετική απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Γυμνού και το πρακτικό της συνεδρίασης αναλυτικά:












Δεν υπάρχουν σχόλια: