Η Παγκόσμια Hμέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, γιορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας είναι γενικά προσβάσιμες, πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται σε αντίθεση με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου θεραπεύονται λιγότερο από το 30%. Το Ευρωπαϊκό παράρτημα του Childhood Cancer International (CCI) εκτιμά ότι 5.000 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη ενώ πάνω από 500.000 άτομα έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Στην Ελλάδα 300 - 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο.
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη.
Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.
Η κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών φορέων παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας και γονέων των ασθενών παιδιών με καρκίνο έφερε αποτέλεσμα.
Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, μέσω της πρωτοβουλίας «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο» ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της περίθαλψης των παιδιών σε όλη την ΕΕ αλλά και την καλύτερη παρακολούθηση των επιζώντων που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες.
Τι προκαλεί καρκίνο στα παιδιά;
Σε αντίθεση με αυτούς των ενηλίκων, οι παιδικοί καρκίνοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμένα αίτια. Παρά την πληθώρα μελετών για τον εντοπισμό των αιτιολογικών παραγόντων του παιδικού καρκίνου, για ελάχιστους τύπους εξ αυτών η εκδήλωση συσχετίστηκε ή αποδόθηκε ευθέως με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες ή συνήθειες του τρόπου ζωής. Όσον αφορά δε στη κληρονομικότητα, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα μόνο το 10% περίπου όλων των παιδιών με καρκίνο φαίνεται να είχε προδιάθεση λόγω γενετικών παραγόντων. Ορισμένες χρόνιες λοιμώξεις, όπως οι λοιμώξεις από τους ιούς HIV ή Epstein-Barr και η ελονοσία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για παιδικό καρκίνο, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία
Ενώ είναι δύσκολο να προληφθεί ο παιδικός καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών αυτών, ειδικότερα σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Όπως συμβαίνει με τις νεοπλασίες στους ενήλικες, έτσι και ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αφορά και στα δύο φύλα και μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Γονείς/κηδεμόνες και επαγγελματίες υγείας μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτα συμπτώματα όπως:
- πυρετός χωρίς εστία λοίμωξης που επιμένει ή που ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά και επανεμφανίζεται
- σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι
- έμετοι (ιδιαίτερα πρωινοί)
- αλλαγή συμπεριφοράς
- σπασμοί
- αιφνίδιος στραβισμός
- διόγκωση ή πτώση βλεφάρων
- μελανιές
- πόνος στα οστά
- δυσκολία στο βάδισμα
- ανορεξία
- απώλεια βάρους
- κακοδιαθεσία
ώστε να ακολουθήσει η κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας και συνδυασμού αυτών καθώς και μέθοδοι διαχείρισης που έχουν αυξήσει σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης. Όταν εντοπιστεί και διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί στη θεραπεία που μπορεί να είναι λιγότερο εντατική και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης με λιγότερη ταλαιπωρία και μικρότερο οικονομικό κόστος.
Σκοπός της θεραπείας του παιδικού καρκίνου δεν είναι μόνο η ίαση, αλλά και η διατήρηση της ποιότητας ζωής και της ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών που διαταράσσεται από την ίδια τη νόσο αλλά και από την απώλεια του φυσιολογικού ρυθμού ζωής εξαιτίας της ή εξαιτίας των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.
Ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση για όλα τα παιδιά
Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, τα νεοπλασματικά νοσήματα παραμένουν, η επίπτωση δεν έχει μεταβληθεί, ο εφησυχασμός δεν υπάρχει σε κανένα από τα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας ανά την υφήλιο.
Τα μήνυμα είναι ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση σε όλα τα παιδιά με καρκίνο ανά τον κόσμο.
Και συνεχίζει η Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας:
«Το έργο της ιατρικής κοινότητας γίνεται πιο δύσκολο παγκοσμίως αλλά η διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση των παιδιών με καρκίνο συνεχίζει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα χωρίς εκπτώσεις στη αντιμετώπιση.
Τα ποσοστά ίασης σε διάφορες μορφές φτάνουν έως και 90%.
Τεχνικές υψηλής τεχνολογίας, εργαστηριακές και απεικονιστικές, χρησιμοποιούνται πια στις μέρες μας για τη διάγνωση και παρακολούθηση.
Παγκόσμια Πρωτοβουλία
Το 2018, ο ΠΟΥ, με την υποστήριξη του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude Children’s Research Hospital, εγκαινίασε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Παιδικό Καρκίνο, προκειμένου να παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες και τεχνική βοήθεια στις εθνικές κυβερνήσεις για τη δημιουργία και τη διατήρηση υψηλής ποιότητας προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου. Τον Δεκέμβριο του 2021, η ίδια Πρωτοβουλία εγκαινίασε Παγκόσμια Πλατφόρμα για την Πρόσβαση σε Αντικαρκινικά Φάρμακα για παιδιά και εφήβους, την πρώτη του είδους της, για την εξασφάλιση αδιάλειπτης παροχής ποιοτικών και σύμφωνα με τα βέλτιστα πρότυπα φροντίδας υγείας φαρμάκων ανά τον κόσμο. Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να επιτευχθεί τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά του κόσμου με καρκίνο έως το 2030.
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να νικήσουν τον καρκίνο με έγκαιρη διάγνωση, εξειδικευμένη θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη.
Η προσφορά δοτών παραγώγων αίματος
Η σημερινή μέρα, αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την εθελοντική προσφορά δοτών παραγώγων αίματος στα Τμήματα Αιμοδοσίας αλλά και τον εμπλουτισμό εθελοντών δοτών στις δεξαμενές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και ομφαλοπλακουντιακού αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες ανά την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου