Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η αλήθεια και τι πραγματικά ισχύει για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή στην Ερέτρια


Αναστάτωση έχει προκληθεί στα εμπορικά καταστήματα της Ερέτριας που λειτουργούν τις Κυριακές, μετά από ανακοίνωση του Σωματείου Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ερέτριας, που αναφέρει σε μια λακωνική ανάρτησή του ότι "τα καταστήματα τις Κυριακές είναι κλειστά με βάση τον Ν.5019/2023", χωρίς να δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το τι πραγματικά ισχύει και τι ενέργειες έχουν γίνει, δημιουργώντας μεγάλη σύγχυση στην αγορά.



Η ανάρτηση του Σωματείου Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ερέτριας αναφέρει τα εξής:


«ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ: ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 5019/2023

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ : 

ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ

ΚΑΒΕΣ

ΕΣΤΙΑΣΗ

ΑΝΘΟΠΩΛΕΊΑ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΑ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

Το Σωματείο Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ερέτριας έχει στείλει την πρόταση του προς τον Δήμαρχο από 19.02.2024 και ζητάμε να ανοίγουμε Κυριακές από 1 Μαΐου έως τέλος Οκτώβρη και όχι όλες τις Κυριακές Κλειστά !!!

Με εκτίμηση

ΔΣ»

 


Επίσης, παρότι το Σωματείο αναφέρει, πως για το θέμα έχει πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στις 7/2/2024, μέλη του διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λάβει πρόσκληση και δεν έχουν ενημερωθεί για το θέμα ή για οποιαδήποτε απόφαση έχει παρθεί.


*Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ στον ΤΥΠΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ.





Τι ισχύει για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή στην Ερέτρια 
και τι ενέργειες έχουν γίνει


Με την υπ’ αριθμ.1409/18-12-2023 απόφαση του τ. Δημάρχου Ερέτριας Ιωάννη Δημητρόπουλου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμων και σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 5019/2023, καθορίστηκε το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων στην Κοινότητα Ερέτριας κατά την ημέρα Κυριακή, από ώρα 9:00 έως 14:00.

Η απόφαση αυτή έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης από τον κ. Υπουργό και έχει κοινοποιηθεί στο αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ευβοίας.

Για το θέμα, έχουν ληφθεί υπόψη οι σχετικές αποφάσεις υπ. αριθμ. 75/2023 του Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Ερέτριας, καθώς και η υπ. αριθμ. 59/9330 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ερέτριας από τις 8/8/2023.


 


Άρθρο 18 / ΝΟΜΟΣ 5019 /2023   ΦΕΚ Α27/14-02-2023

Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων – Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη άρθρου 15Α στον νόμο 4177/2013

  1. 2. Τα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είναι τα εξής:

α) καταστήματα εστίασης παντός είδους,
β) κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών,
γ) φωτογραφεία,
δ) καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,
ε) ξενοδοχεία,
στ) ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,
ζ) ανθοπωλεία,
η) πρατήρια υγρών καυσίμων,
θ) περίπτερα,
ι) καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών,
ια) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους,
ιβ) γραφεία τελετών.


  1. 3. Στις περιοχές τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπου παρουσιάζεται αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση επιτρέπεται επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Δήμου ή των Δήμων στους οποίους υπάγεται διοικητικά η περιοχή, ή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για περιοχές που ανήκουν σε χερσαία ζώνη λιμένα, η λειτουργία όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, των εξής καταστημάτων:

α) αρτοποιεία,
β) οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής,
γ) κρεοπωλεία,
δ) ιχθυοπωλεία,
ε) υπεραγορές και μικρότερα καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης (mini-markets και super-markets),
στ) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014.»



 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: