Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ειδήμονες & αιρετοί παρέλειψαν ότι η Ερέτρια ανήκει σε ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ λειτουργίας τις Κυριακές ως «Τουριστική και Πολιτιστική περιοχή»

Τραγέλαφος στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 28/2 όπου συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης το σοβαρότατο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία των καταστημάτων της Ερέτριας την Κυριακή, χωρίς όμως να παρθεί καμία απόφαση, αφού η συζήτηση διακόπηκε απροσδόκητα λόγω έντονων διαξιφισμών και αντιπαραθέσεων.




Η κ. Βούλα Αγιοστρατίτη, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας 
Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 28/2, προσπαθώντας να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» στην ένταση που δημιούργησε στην Ερέτρια τις τελευταίες μέρες το Σωματείο Επαγγελματικών Καταστηματαρχών Ερέτριας, που έχει ανάψει «φωτιές» στη δημοτική αρχή, με πάρα πολλούς επαγγελματίες να είναι στα κάγκελα εξαιτίας των γεγονότων της περασμένης Κυριακής 25/2, το κλείσιμο των καταστημάτων, την αστυνομία να δέχεται διαρκώς καταγγελίες, οδηγώντας στο αυτόφωρο υπαλλήλους γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ! (θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ με μαρτυρίες επαγγελματιών).


Η κ. Αγιοστρατίτη, έχοντας προφανώς ελλειπή ενημέρωση σχετικά με το ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ που διέπει την Ερέτρια ως «Τουριστική και Πολιτιστική πόλη», έκανε αναφορά στο τι ίσχυε με βάση τον «παλιό νόμο» και τι ισχύει με το «νέο νόμο», χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένη μνεία σε ποιους νόμους και σε ποια άρθρα αναφέρεται… οδηγώντας ουσιαστικά τη συζήτηση σε λάθος δρόμο, παρουσιάζοντας το γενικό καθεστώς που ισχύει σε όλη την επικράτεια!


 

Αξιότιμη κ. Αγιοστρατίτη, ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ να σας υπενθυμίσουμε ευγενικά

 

Η Ερέτρια, επί σειρά ετών χαρακτηρισμένη και επίσημα ως Τουριστική και Πολιτιστική πόλη, με σπουδαίες αρχαιότητες, ενταγμένη στις πολιτιστικές Διαδρομές, υπάγεται στο άρθρο 18 του ν. 5019/2023.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 18 του ν. 5019/2023 συντάχθηκε και η απόφαση υπ. αριθμ. 1409/18.12.2023 του Δήμου Ερέτριας που έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την έκδοση διοικητικής πράξης για τη λειτουργία των καταστημάτων της Ερέτριας κατά την ημέρα Κυριακή, από ώρα 9:00 έως 14:00, ώστε να οριοθετηθεί ένα πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, καθώς η σχετική διάταξη του νόμου επιτρέπει τη λειτουργία τους όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

 

 

Απόσπασμα ΑΡΘΡΟΥ 18 - Νόμου 5019/2023

3. Στις περιοχές τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπου παρουσιάζεται αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση επιτρέπεται επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Δήμου ή των Δήμων στους οποίους υπάγεται διοικητικά η περιοχή, ή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για περιοχές που ανήκουν σε χερσαία ζώνη λιμένα, η λειτουργία όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, των εξής καταστημάτων:
α) αρτοποιεία,
β) οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής,
γ) κρεοπωλεία,
δ) ιχθυοπωλεία,
ε) υπεραγορές και μικρότερα καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης (mini-markets και super-markets),
στ) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014.».

 

 

Διευκρινίζουμε πως όλα όσα ανέφερε η κ. Αγιοστρατίτη, για το «νέο νόμο» περί….  «απόφασης του Δήμαρχου που εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτρέπεται από τις 11:00 έως τις 20:00» κλπ….     σχετίζονται με το άρθρο 19 του ν. 5019/2023  που ισχύει για όλη την υπόλοιπη επικράτεια –ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπ. αριθμ. 1409/18.12.2023 του Δήμου Ερέτριας ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ στις 26/2/2024 και ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ η έκδοση ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ αναφέρεται στο άρθρο 18 του ν.5019/2023.


 
Ενώ εξίσου ΑΤΟΠΗ είναι στην παρούσα φάση, οποιαδήποτε άλλη διαδικασία ακούστηκε περί «ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ και υπογραφών των καταστημάτων» τη στιγμή που εκκρεμεί η έγκριση του αρμόδιου Υπουργού.
 

 

 

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι ουδείς εκ της Δημοτικής Αρχής, συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης, Δήμαρχος, Γενικός Γραμματέας, τέως Δήμαρχος κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος –που είναι και ο υπογράφων της σχετικής απόφασης-  εντόπισε ότι η απόφαση 1409/18.12.2023 εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 5019/2023 και όχι σύμφωνα με το άρθρο 19 στο οποίο αναφερόταν η κ. Αγιοστρατίτη, και το οποίο περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια!

 

Επίσης, απορίες δημιουργεί η "απλή αναφορά" του Δημάρχου Ερέτριας κ. Νίκου Γουρνή, στο γεγονός ότι η απόφαση 1409/18.12.2023 του τ. δημάρχου πρωτοκολλήθηκε, αναρτήθηκε στη διαύγεια, αλλά ο αρμόδιος υπάλληλος… παραβαίνοντας τα οριζόμενα, δεν την διαβίβασε στο αρμόδιο υπουργείο, ούτε την κοινοποίησε στην Περιφέρεια ως όφειλε, βάζοντας σήμερα σε περιπέτειες μια ολόκληρη αγορά, με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στα έσοδα των επιχειρήσεων. 

- Μήπως εδώ υπάρχει σοβαρή παράβαση καθήκοντος κ. Δήμαρχε;



Ρεπορτάζ: Ανδρέας Αθανασόπουλος

 



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΤΟΥ Ν. 5019/2023








 


Σχετικά άρθρα:

 

Τα έγγραφα ντοκουμέντα σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων της Ερέτριας την Κυριακή, εκθέτουν την πρόεδρο και το Σωματείο Ερέτριας

 


Η αλήθεια και τι πραγματικά ισχύει για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή στην Ερέτρια

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: