Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Όλη η αλήθεια για το 1,2 εκ. ευρώ που πιστώθηκε από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε οφειλές του Δήμου Ερέτριας – Τι είπε η κ. Παπαγγελή


Σάλος και εύλογα ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με το 1,2 εκ. ευρώ περίπου, από επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) μετά από τροποποίηση του Ε9, που αφορούσε τα αδόμητα οικόπεδα ή κενά δημοτικά ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του Δήμου Ερέτριας.


Ένα θέμα που προκάλεσε τους πανηγυρισμούς της νέας Δημοτικής Αρχής, και έλαβε διαστάσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ επιρρίφτηκαν εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές.


Σε σχετικό ερώτημά  μας προς την πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μαρία Παπαγγελή σχετικά με το θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που πλήρωνε ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια, μας ξεκαθάρισε πως το ζήτημα είναι ανοιχτό, καθώς πρόκειται για μια διάταξη νόμου που επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών, κάνοντας λόγο για αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ της μέχρι πρότινος Λογιστικής Εταιρείας που είχε ο Δήμος και αυτής που έφερε για συνεργασία η νέα Δημοτική Αρχή, σχετικά την ερμηνεία της νομοθεσίας, όσον αφορά την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων των αδόμητων οικοπέδων του Δήμου Ερέτριας, ενώ ακόμα αναμένεται η επίσημη απάντηση της αρμόδιας αρχής.

Όπως μας εξήγησε αναλυτικά η κ. Παπαγγελή,  οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Ερέτριας σε συνεργασία με τη Λογιστική εταιρεία που παρακολουθούσε τα λογιστικά του έως και πρότινος, είχαν καταθέσει το 2014 το ειδικό έντυπο Ε9 που αφορούσε την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και από τότε ο Δήμος πλήρωνε ένα συγκεκριμένο ποσό για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε χρόνο, το οποίο ήταν αρκετά υψηλό, καθώς ο δήμος μας έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα κάθε χρόνο, ο Δήμος ελεγχόταν από Ορκωτό Λογιστή και ουδέποτε είχε τεθεί κάποιο θέμα σχετικά με τη δήλωση Ε9 που αφορούσε τα ακίνητά του και τον φόρο ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Μετά τις εκλογές τον Οκτώβρη του 2023, ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Ερέτριας,  έφερε μια νέα Λογιστική Εταιρεία στον Δήμο, η οποία στην συνάντηση που έγινε, επισήμανε πως θα πρέπει να δηλώνονται στο Ε9 όλα τα ακίνητα του Δήμου, ακόμα και τα αδόμητα οικόπεδα ως «ιδιοχρησιμοποιούμενα» και όχι μόνο τα κτίρια που δηλώνονταν έως τώρα, και ότι ο Δήμος θα πρέπει να πληρώνει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο για όσα ακίνητα εκμισθώνονται, βάση σχετικής διάταξης Νόμου.

Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, επειδή η σχετική διάταξη του Νόμου, επιδεχόταν διαφορετικών ερμηνειών, για την τήρηση της νομιμότητας, απέστειλε άμεσα δύο έγγραφα στην ΑΑΔΕ στη Διεύθυνση Φορολογίας & Κεφαλαίου, ζητώντας διευκρίνιση επί των σχετικών διατάξεων του Νόμου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν τα κενά οικόπεδα των ΟΤΑ απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. και αν μπορούν να δηλωθούν ως «ιδιοχρησιμοποιούμενα», χωρίς όμως να λάβει έγγραφη απάντηση, αλλά προφορική διαβεβαίωση ότι η απάντηση θα δινόταν εντός τριμήνου.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου,  μετά το αίτημα της νεοεκλεγείσας Παράταξης και αφού έλαβε τη θετική εισήγηση του Προϊστάμενου των Οικονομικών και τη γνώμη του Ορκωτού Λογιστή,  πήρε απόφαση να προχωρήσει σε Τροποποιητικές Δηλώσεις του Ε9 για τα έτη 2018-2022,  λειτουργώντας προς όφελος του Δήμου, αφού θα έπρεπε να κατατεθούν έως τις 31/12/2023 προκειμένου για να μην χαθεί το έτος 2018, λόγω παραγραφής πενταετίας, καθώς ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. για αυτό το έτος ανερχόταν στα 192.000 ευρώ. Αναμένοντας, πως ούτως ή άλλως, θα γινόταν αυτόματα έλεγχος από την ΑΑΔΕ, όπως ίσχυε για ποσά άνω των 300 ευρώ, για την ορθότητα ή μη της δήλωσης, πριν την εκκαθάριση.

Προς έκπληξη όλων,  σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο ν.5036/2023  που αφορά την κατάργηση υποχρεωτικού ελέγχου σε τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. όταν προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, οι Τροποποιητικές Δηλώσεις 2018 -2022 που κατατέθηκαν από τον Δήμο Ερέτριας,  εκκαθαρίστηκαν ηλεκτρονικά άμεσα χωρίς να ελεγχθούν από υπηρεσιακό παράγοντα, ενώ προφανώς θα ελεγχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο η νομιμότητά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι συμψηφίστηκε πρόσφατα με οφειλές του Δήμου Ερέτριας  ποσό  περίπου 720.000 ευρώ και ποσό 370.000 ευρώ με παραγραφές χρεών του (συνολικά περίπου ποσό 1.090.000 ευρώ) δίνοντας πραγματική ανάσα στα ταμειακά του, με την ελπίδα και την ευχή όλων μας να έχει και οριστικά αίσια έκβαση η υπόθεση μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από την ΑΑΔΕ !


Πάντως η νέα Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία και να διεκδικήσει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα αντίστοιχα ποσά που πληρώθηκαν για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και κατά την τετραετία 2014-2017,  περίπου 750.000 ευρώ, παρότι έχουν δοθεί για τα έτη αυτά πιστοποιητικά από Ορκωτούς Λογιστές, ότι καλώς πληρώθηκαν οι φόροι.


Ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι στην 2η Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη στις 17/1/2024, παρότι έγινε αναφορά από την κ. Μαρία Παπαγγελή για το θέμα, Δημοτική Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση -τοποθέτηση της νέας Δημοτικής Αρχής προς τα μέλη του Συμβουλίου για το θέμα.


- Η ενημέρωση των συμβούλων για τέτοια σοβαρά ζητήματα, μήπως δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα δημοσιεύματα των φίλα προσκείμενων μέσων ενημέρωσης και τα social media, αλλά τα θέματα αυτά να συζητούνται μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα και ορθά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πολίτες που παρακολουθούν;




Δεν υπάρχουν σχόλια: