Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Η Ερέτρια τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο με αναπαράσταση και χοροστάσι, παρουσία του Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομου


Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, εν όψει της εορτής του Αγίου Νικολάου η οποία έλαβε χώρα στον φερώνυμο ιερό ναό του προστάτη και πολιούχου της πόλης της Ερέτριας, πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα λατρευτικές εκδηλώσεις και δρώμενα.



Το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή ιερέων και του εφημέριου του ιερού ναού Πρωτοπρεσβύτερου Θεοφάνη Παπαγεωργίου, ο οποίος και του παρέδωσε τιμητική αναμνηστική πλακέτα.








Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου με την συμμετοχή κλήρου, μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κων. Κανάρης και λαού που τίμησαν με την συμμετοχή τους την εορτή. 


 Μεταξύ εξ αυτών παρέστησαν οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, κ. Κατερίνα Καζάνη, ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Νικόλαος Γουρνής, η τ. Δήμαρχος Ερέτριας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέο αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Τσώκος, η πρόεδρος της Δ.Κ. Ερέτριας κ. Κατερίνα Κυριακοπούλου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.


Η πομπή κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Ερέτριας, όπου παρουσία στελεχών του Λιμεναρχείου και του Αστυνομικου Τμήματος Ερέτριας πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ υγείας και ενισχύσεως πάντων των απανταχού ναυτιλομένων.

Τον Άγιο Νικόλαο τίμησαν με τις προβλεπόμενες τιμές τους και τα ελιμενισμένα πλοία και τα αλιευτικά σκάφη, ενώ η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας Κ. Κανάρης κ. Αναστασία Κακαβά, προλόγισε το ιστορικό δρώμενο που προετοίμασε και επιμελήθηκε ο Σύλλογος, το οποίο ακολούθησε προς τιμήν του Αγίου Νικολάου.

Το δρώμενο παρουσίασε αναπαράσταση της προσκυνήσεως της ιερής εικόνας του Αγίου, από τον ένδοξο αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Κωνσταντή Κανάρη, τον οποίο υποδύθηκε φέτος ο μαθητής Άγγελος Ρέτσας, ο οποίος αφίχθηκε με αλιευτικό σκάφος δια θαλάσσης και απέδωσε τον ασπασμό και την ευλάβειά του προς την Ιερή Εικόνα του Αγίου Νικολάου, συνοδευόμενος από δύο συναγωνιστές της επανάστασης.

Ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το χοροστάσι του Αγ. Νικολάου από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Κανάρης, με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Ελευθερίου.

Επίσης συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηρόβρυσης Χαλκίδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουκισίων «Η Ανθηδών 1979» και ο Σύλλογος Πολιτών Χαλκίδας «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ».



Μετά το πέρας της δοξολογίας και την περιφορά η λιτανευτική πομπή επέστρεψε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου στο Πνευματικό Κέντρο του Αγ. Νικολάου, η χορωδία «Λύρα Απόλλωνα» τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Γεώργιου Κοκκίνη.




Στιγμιότυπα από τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νικολάου
στην πόλη της Ερέτριας





Βίντεο από τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας











Στιγμιότυπα από την άφιλη της πομπής στο λιμάνι της Ερέτριας















Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας Κ. Κανάρης κ. Αναστασία Κακαβά προλόγισε το ιστορικό δρώμενο που προετοίμασε και επιμελήθηκε ο Σύλλογος, παρουσία μελών του συλλόγου. 







Στιγμιότυπα από την αναπαράσταση και το δρώμενο





Τον ένδοξο αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Κωνσταντή Κανάρη,
 υποδύθηκε φέτος ο μαθητής Άγγελος Ρέτσας












Ο χοροδιδάσκαλος κ. Δημήτρης Ελευθερίου υπερήφανος

 για τους εξαιρετικούς μαθητές του.







Στιγμιότυπα από το χοροστάσι του Αγίου Νικολάου
















Ρεπορτάζ - φωτορεπορτάζ: ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ, χορηγός επικοινωνίας






Δεν υπάρχουν σχόλια: