Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Εντοπισµός και αντιµετώπιση των ακρίδων για την πρόληψη σοβαρών ζημιών


Σύμφωνα με έγγραφη ενημέρωση που απέστειλε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από 20/4/2023 προς όλους τους αρμόδιους φορείς, επισημαίνει την αναγκαιότητα εντοπισμού και αντιμετώπισης των ακρίδων, πριν αυτές αναπτυχθούν πλήρως και προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, αναφέροντας τα εξής:


Τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία µας γίνεται δέκτης παραπόνων για εµφάνιση ακρίδων στις καλλιέργειες, αλλά σε στάδιο που τα έντομα είναι πλήρως ανεπτυγμένα.

Σας γνωρίζουμε ότι οι πληθυσµοί των ακρίδων όταν είναι µεγάλοι και τα έντοµα σε τέλεια µορφή, πετούν και µπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ζηµιές στις καλλιέργειες και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχτούν γιατί πετούν. 

 Βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζηµιών στις καλλιέργειες από τις ακρίδες, αποτελεί ο εντοπισµός των «κηλίδων» της άπτερης µορφής.

Τα έντομα  των πρώτων σταδίων είναι μικρά, μαύρα, άπταιρα  και σχηματίζουν σµήνη και όπως είναι γνωστό αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο για αποτελεσματική καταπολέμηση, πριν οι προνύμφες εγκαταλείψουν  την φυσική ποώδη βλάστηση και τα σµήνη πλέον αναζητήσουν πράσινη και χλοερή βλάστηση στις καλλιέργειες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ακαλλιέργητες εκτάσεις τις οποίες επιλέγουν οι ακρίδες να γεννήσουν τα αυγά τους.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούµε οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι και όσοι έρχονται σε επαφή µε τη φύση ( κυνηγοί – φυσιολάτρες ), όταν εντοπίσουν κηλίδες ακρίδων να ενηµερώσουν άµεσα την Υπηρεσία µας στο τηλ. 2221353918 - 922 ή τον τοπικό ∆ήµο, Κοινότητα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: