Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Πότε αλλάζει η ώρα - Η Κυριακή που γυρίζουμε τα ρολόγια - Δείτε πότε αλλάζει η ώρα φέτος, το 2023


 Η αλλαγή ώρας το 2023, γίνεται όπως κάθε χρόνο Κυριακή. Η αλλαγή ώρας γίνεται πάντα τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του μήνα - του Οκτωβρίου όταν εφαρμόζεται η χειμερινή, του Μαρτίου όταν πρόκειται να περάσουμε τη θερινή ώρα. Έτσι, η επόμενη αλλαγή ώρας θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2023, όταν και θα κληθούμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο 1 ώρα ύπνου.



Πιο συγκεκριμένα, θα περάσουμε στη νέα ώρα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (26/3) στις 03:00 τα ξημερώματα, στιγμή κατά την οποία το ρολόι θα γυρίσει στις 04:00. Βεβαίως, στις έξυπνες συσκευές, όπως είναι τα smartphones, τα έξυπνα ρολόγια οι υπολογιστές και τα τάμπλετ, η ώρα θα αλλάξει αυτόματα, ενώ τα αναλογικά ρολόγια, τα ρολόγια των παλιών κινητών τηλεφώνων και εκείνα της κουζίνας, θα πρέπει να τα αλλάξουμε με χειροκίνητο τρόπο.


Αλλαγή ώρας 2023 - Oι κίνδυνοι για την υγεία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «Sleep Medicine», τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας παρατηρείται υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 8%. Επίσης και ο κίνδυνος εμφράγματος ανεβαίνει σημαντικά, όπως αναφέρει το «Journal of Clinical Medicine».

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η αλλαγή της ώρας θα έπρεπε να είχε καταργηθεί ήδη από το 2019, ωστόσο το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, λόγω του Brexit και της πανδημίας του κορονοϊού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: