Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου - Ευχαριστήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ για την εκδήλωση την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της περιφοράς της Ιερής Εικόνας του Πολιούχου της Ερέτριας, Άγιο Νικόλαο, χοροστάσι εντός του λιμένα Ερέτριας.


Ως ιδέα ήταν η αναπαράσταση της έλευσης του πυρπολητή Κωνσταντή Κανάρη στην Ερέτρια, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες απογόνων ανθρώπων που ζούσαν δίπλα στον Κανάρη και μάλιστα ως τσόβενα, η πρώτη του ενέργεια πριν ακόμα επισκεφτεί τον γιο του Μιλτιάδη και τον αδερφό του Γεώργιο, ήταν να μεταβεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, να αγκαλιάσει την εικόνα, να προσκυνήσει, να κάνει τρεις μετάνοιες και να ευχαριστήσει τον Άγιο για όλα τα καλά. (Τις πληροφορίες μας της έδωσε ο πρώην Δήμαρχος Ερέτριας κ. Διάγγελος Γούναρης. Το γεγονός αυτό του το έλεγε ο παππούς του Κωνσταντίνος Κοραχάης της Αικατερίνης η οποία ήταν το Γένος Κωνσταντίνου Ψαρού, και εκείνος ήταν τσόβενο του Κανάρη).


Μετά από συνάντηση με τον εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, πατέρα Θεοφάνητου παραθέσαμε την ιδέα και συμφώνησε αμέσως στην υλοποίησή της.

Σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή του Ναού και τον Δήμο Ερέτριας μπορέσαμε και οργανώσαμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.


Τον ΚΑΝΑΡΗ υποδύθηκε ο μαθητής και συνεργάτης; του Συλλόγου μας κ. Νικόλαος Λούλιος.

Μετέβη στο λιμάνι με το γρι γρι ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΣΑΜΙΤΗΣ του κ. Δημήτριου και Αθανάσιου Μίγγου και τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ερέτριας κ. Ευάγγελος Τσώκος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Κωντσιλίδης Γεώργιος και κ. Διονυσόπουλος Χρήστος

Η υποδοχή πλαισιώθηκε από βεγγαλικά και φωτοβολίδες από τα Ferry Boat ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ και ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ όπου ομόρφυναν και λάμπρυναν τον ουρανό της πόλης μας.

Μετά την αναπαράσταση της προσκυνήσεως από τον ΚΑΝΑΡΗ τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Συλλόγου μας, παρουσίασαν χορούς αφιερωμένους στη θάλασσα. Επιμέλεια εκδήλωσης:  χοροδιδάσκαλος Δημήτρης Ελευθερίου.


Για την πραγματοποίηση του δρώμενου της αναπαράστασης της άφιξης του ΚΑΝΑΡΗ στην Ερέτρια το Δ.Σ. του πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ ευχαριστούμε θερμά :

1. Oλους τους μαθητές των τμημάτων παραδοσιακών χορών και τον χοροδιδάσκαλό μας κ. Δημήτρη Ελευθερίου για την άριστη παρουσία μας.

1. Τους μουσικούς Θάνο Αντωνίου και Γιώργο Κοκκάλα για τη ζωντανή μουσική

2. Τον μαθητή και συνεργάτη του Συλλόγου μας κ. Νίκο Λούλιο για την εξαιρετική του παρουσία ως ΚΑΝΑΡΗΣ

3. Τους κ. Μίγγο Δημήτρη και κ. Μίγγο Αθανάσιο για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόταση του Συλλόγου να μεταφέρουν τον ΚΑΝΑΡΗ με το γρι γρι τους στο λιμάνι της Ερέτριας.

4. Τον αντιδήμαρχο Ερέτριας κ. Τσώκο Ευάγγελο για τη βοήθειά του στο οτιδήποτε του ζητήθηκε για το στήσιμο του δρώμενου, αλλά και στην υπέροχη ατμόσφαιρα που δημιούργησε το Ferry boat ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ, ιδιοκτησίας του, με τα βεγγαλικά και τα καπνογόνα.

5. Τον καπετάνιο και πλοιοκτήτη του Ferry Boat ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ, κ. Βασίλη Δεληγιάννη για την παραχώρηση του καραβιού και την άδεια να μπει κόσμος μέσα.

6. Την εθελοντική ομάδα της Ερέτριας FETES CLUB 4X4, για τη βοήθειά τους στη διατήρηση της τάξης και ασφάλειας όλων των παρευρισκόμενων.

7. Τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Νικόλαο Γουρνή για την άμεση κινητοποίησή του στην παραχώρηση του λιμένα από τον ΟΛΝΕ.

8. Τους υπαλλήλους του Δήμου Ερέτριας και όσα μέλη του Συλλόγου μας βοήθησαν.

9. Τον κ. Γιάννη Ευαγγελίου για την παρουσία του καραβιού του στο λιμάνι.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ και στον δημοσιογράφο κ. Αθανασόπουλο Ανδρέα και στη σύζυγό του Αλεξάνδρα που στήριξαν και επικοινώνησαν την εκδήλωση.


Η συνεργασία μας με την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και τον εφημέριο πατέρα Θεοφάνη ήταν αγαστή και γόνιμη και θα χαρούμε να την επαναλάβουμε και ήταν τιμή μας να συμμετέχουμε στη γιορτή του πολιούχου και προστάτη του τόπου μας.


Χαιρόμαστε που μία εκδήλωσε του Συλλόγου μας ένωσε τόσους πολλούς φορείς και ανθρώπους και καταφέραμε να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό.

Ο Άγιος Νικόλαος να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί. 

Καλές γιορτές σε όλους.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Κανάρης


Σχετικό άρθρο:

Φαντασμαγορική τελετή κατά την περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νικολάου στην Ερέτρια - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ




Δεν υπάρχουν σχόλια: