Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Σαρανταλείτουργο στον Ι.Ν. της Παναγίας Παραβουνιώτισσας - Τι πρέπει να γνωρίζουμε, πως συμμετέχουμε

 


Κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων ο Ι.Ν. της Παναγίας Παραβουνιώτισσας  τελεί καθημερινά και επί Σαράντα ημέρες Θεία Λειτουργία (Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων) υπέρ υγείας ζώντων και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών μας.

 

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο 

Σαρανταλείτουργο λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. Οι σαράντα αυτές λειτουργίες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων χριστιανών.

Το Σαρανταλείτουργο υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων γίνεται τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την 25 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την παράδοσή μας, στο Σαρανταλείτουργο μνημονεύονται από την πρώτη μέχρι την τεσσαρακοστή ημέρα, όσοι έχουν “φύγει” από μας προς τον Κύριον.


Πως πρέπει να συμμετέχουμε στο Σαρανταλείτουργο 

Το πιο σημαντικό όμως νόημα στο Σαρανταλείτουργο, δεν είναι να προσφέρουμε τα δώρα μας για να μνημονεύονται τα ονόματα μόνο. Πρέπει να συμμετέχομε στη Θεία Λειτουργία. Να πηγαίνουμε κατάλληλα προετοιμασμένοι με εξομολόγηση και προσευχή. Να κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων του Χριστού “εις άφεσιν αμαρτιών ημων και εις ζωήν αιώνιον”. Να μεταλαβαίνουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού  και “υπέρ αναπαύσεως” των αγαπημένων μας νεκρών για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους.


Τα δώρα που προσφέρονται

Τα δώρα τα οποία πρέπει να προσφέρονται για το Ιερό Σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων είναι τα εξής:


 • Ένα πρόσφορο (κατά προτίμηση χειροποίητο)

 • Κρασί (Νάμα)

 • Ελαιόλαδο

 • Μοσχοθυμίαμα και καρβουνάκια

 • Τρεις Λαμπάδες

 

Η ανακοίνωση του Ι.Ν. της Παναγίας Παραβουνιώτισσας αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί Ενορίτες,

Σαρανταλείτουργο λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. Γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων χριστιανών, κατά τις ημέρες νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι 25 Δεκεμβρίου. Είναι μία αξιόλογη πνευματική εμπειρία η συμμετοχή μας σε αυτό και αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για την οικογένειά μας. Πρέπει να συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία κατάλληλα προετοιμασμένοι, με εξομολόγηση και προσευχή. Να κοινωνούμε τν Αχράντων Μυστηρίων του Χριστού «εις άφεσιν αμαρτιών ημών και εις ζωήν αιώνιον».


Ακολουθεί υπόδειγμα για να συμπληρώσετε τα ονόματα και να τα παραδώσετε στον Ι.Ν. έως 14/11 ώστε να μνημονεύονται έγκαιρα στις Θείες Λειτουργίες:






Δεν υπάρχουν σχόλια: