Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Σύσκεψη των ενεργειακά υπεύθυνων και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον δήμο Ερέτριας

 


Στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΕ ΠΕΑ/68315/502/2022 ΦΕΚ 3424/Β/2-7-2022 σχετικά με τα μέτρα  που απαιτείται να εφαρμόσουν οι δήμοι, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από φορείς του ΟΤΑ, ενεργοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός στον δήμο Ερέτριας.
 

Με την υπ’ αρ. 841/2022 Απόφαση του Δημάρχου Ερέτριας κ. Ιωάννη Δημητρόπουλου, ορίστηκε Υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών / Εγκαταστάσεων η υπάλληλος Αικατερίνη Καρκαλέτση, καθώς και οι διοικητικοί υπεύθυνοι (σύμφωνα με το άρθρο 5 της ΚΥΑ) για την παρακολούθηση των δημοτικών κτιρίων.

Ενώ την Τρίτη 27/9 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των διοικητικών υπεύθυνων, υπό την προεδρία της κ. Καρκαλέτση και του δημάρχου Ερέτριας κ. Ιωάννη Δημητρόπουλου, όπου δόθηκαν οδηγίες σχετικά με το ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στο δημόσιο.

«Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί, δηλώνονται αναλυτικά η παροχή ρεύματος,  τ.μ. , ο τύπος και η δυναμικότητα κάθε κτιρίου κ.λ.π., ώστε να γίνεται σύγκριση της τρέχουσας κατανάλωσης με την αντίστοιχη του 2019, με στόχο την επίτευξη μείωσης τουλάχιστον κατά 10%» διευκρίνησε η κ. Καρκαλέτση.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον συντονισμό των ενεργειών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την μείωση της κατανάλωσης, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπάρχουν κίνητρα, αλλά και σοβαρές ποινές, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να βάλει "πάγο" ακόμα και στις προσλήψεις για τους φορείς του Δημοσίου, που δεν εφαρμόζουν στοιχειώδη μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναφέρθηκε ο προγραμματισμός τακτικής συντήρησης κλιματιστικών, καυστήρων και των κεντρικών μονάδων σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, καθώς και  η ρύθμιση των θερμοκρασιών για την ορθολογική τους χρήση.

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρόπουλος,  «ζητάμε από καθένα από εσάς τους ενεργειακά υπεύθυνους, να φροντίζετε να μη γίνεται άσκοπη χρήση».

«Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων,  θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών, να σβήνουν τα φώτα, να κλείνουν τα κλιματιστικά, ενώ προτείνεται ο φυσικός αερισμός των κτιρίων, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. δήμαρχος.

Σχετικά με τον οδοφωτισμό, ο κ. Δημητρόπουλος μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή, ώστε κάθε λαμπήρας που καίγεται να αντικαθίσταται με νέας τεχνολογίας led.

Ενώ πρόσθεσε, πως έχει ήδη αποσταλεί αίτημα στην ΔΕΗ για την ρύθμιση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και έχει ξεκινήσει η περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού στο δημαρχείο και σε κεντρικά σημεία των δημοτικών διαμερισμάτων.

Όπως ανέφερε επίσης, καταγράφονται οι ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών και δημόσιων κτιρίων του δήμου μας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση παρεμβάσεων.


Σχετικά άρθρα:

Ενέργεια: Μέτρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% στο Δημόσιο με κίνητρα και ποινές


Μέτρα για την ενεργειακή κρίση προετοιμάζει ο δήμος Ερέτριας - Ορισμός "ενεργειακού υπεύθυνου" από τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Δημητρόπουλο





Δεν υπάρχουν σχόλια: