Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Για "παιχνίδια μικροπολιτικής" κατηγόρησε ευθέως ο δήμαρχος Ερέτριας την αντιπολίτευση στο πρόσφατο Δ.Σ.


Για «παιχνίδια μικροπολιτικής», κατηγόρησε ευθέως ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος στο δημοτικό συμβούλιο στις 28/9/2022, την παράταξη του Νίκου Γουρνή, με αφορμή τις ενέργειες της δημοτικής συμβούλου κ. Βούλας Αμερικάνου, που κινητοποίησε αναίτια και για δημιουργία εντυπώσεων, διαδικασία συλλογής υπογραφών επιλεκτικά και μόνο από τους κόλπους της αντιπολίτευσης, προκειμένου να φέρει στο Δημοτικό συμβούλιο θέμα συζήτησης "περί δυνατότητας επιχορήγησης  από τον Δήμο Ερέτριας του υπό ανέγερση Ι.Ν. στην ενορία Μαλακώντα", όταν η πρόθεση της δημοτικής αρχής ήταν ήδη δεδομένη και θετική.

 

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητρόπουλος,  εξ αρχής ανταποκρίθηκε έμπρακτα στο αίτημα του εφημέριου του Ι.Ν. της Παναγίας Ελεούσας π. Θεαγένη, αναλαμβάνοντας τη διαμόρφωση του χώρου για την τελετή του θεμέλιου λίθου, έργο που ολοκληρώθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Ερέτριας κ. Ευάγγελο Τσώκο, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου το υψηλό κόστος των εργασιών ως δωρεά, καθώς δεν υπήρχε άλλος ταχύτερος και νόμιμος τρόπος να διεκπεραιωθεί το έργο αυτό άμεσα.



«Χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα εργάστηκαν πυρετωδώς επί τρεις - τέσσερις ημέρες, υπό την προσωπική επίβλεψη του κ. Τσώκου και ο χώρος διαμορφώθηκε πλήρως», είπε ο κ. Δημητρόπουλος. Ενώ τόνισε, πως σε προσωπική επαφή του και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πανηγύριζε ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελεούσης και τελέστηκε η τοποθέτηση του Θεμέλιου Λίθου του υπό ανέγερση Ι.Ν., δεσμεύτηκε πως στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δυνατοτήτων του, ο δήμος θα πράξει τα δέοντα, εξετάζοντας μέσω των υπηρεσιών του δήμου, τις διαδικασίες για την ενίσχυση της ανέγερσης του νέου Ι.Ν. 

 

Ø  Εικόνα από τις εργασίες προετοιμασίας και διαμόρφωσης του χώρου, για την τελετή του θεμέλιου λίθου του νέου Ι.Ν. της ενορίας Μαλακώντα, τις οποίες ανέλαβε ο δήμος Ερέτριας με την προσωπική επίβλεψη του Αντιδημάρχου Ερέτριας κ. Βαγγέλη Τσώκου


 

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις»…

Την επόμενη ημέρα της τελετής του θεμέλιου λίθου, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, εστάλησαν στον δήμο και πρωτοκολλήθηκαν δύο έγγραφα σε πλήρη αντίθεση, απευθυνόμενα προς τον τον κ. δήμαρχο, τον πρόεδρο και το σώμα του Δ.Σ.:

  - Το ένα με «ύφος ευχαριστηρίου» λόγω της αγαστής συνεργασίας και της άμεσης κινητοποίησης του δημάρχου και του αντιδημάρχου στο αίτημα για την διαμόρφωση του χώρου για τον θεμέλιο λίθο, αλλά και «παράκλησης» για να εξεταστούν οι τρόποι ενίσχυσης της προσπάθειας για την ανέγερση του νέου Ι.Ν., με την υπογραφή του π. Θεαγένη.

- Το άλλο σε «ύφος απαίτησης» χρησιμοποιώντας ως με μέσο άσκησης πίεσης, την συγκέντρωση υπογραφών και την υπόδειξη νόμων, προκειμένου να τεθεί άμεσα θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό την δέσμευση του σώματος για «άμεση οικονομική επιχορήγηση» είτε για «ανάληψη εργασιών», με την υπογραφή του π. Θεαγένη και ενενήντα περίπου συνυπογράφοντες πολίτες και δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης (καθώς ουδείς από την συμπολίτευση ερωτήθηκε, παράπονο το οποίο εξέφρασαν από κοινού οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης). Των ενεργειών αυτών, ηγήθηκε η κ. Αμερικάνου, όπως η ίδια παραδέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

 



Το θέμα «Περί δυνατότητας επιχορήγησης του Δήμου Ερέτριας με σκοπό την ανέγερση του Ι.Ν. Παναγίας Ελεούσης στον Μαλακώντα», συζητήθηκε στις 28/9/2022 κατά τη διάρκεια της 13ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα παρότι ήταν το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε πρώτο, καθώς παρευρέθηκε στην συζήτηση και ο π. Θεαγένης.


 


Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των δημοτικών συμβούλων, αλλά κυρίως έλαβαν υπόψη την διευκρίνιση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Μαρίας Παπαγγελή και του προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ερέτριας κ. Αριστείδη Φυλακτού, οι οποίοι διευκρίνισαν σαφώς, ότι ο δήμος αφενός δεν νομιμοποιείται για την επιχορήγηση ανέγερσης Ιερού Ναού, αφετέρου μπορεί να επιχορηγήσει μόνο πολιτιστικές δράσεις, μέσα από ένα μικρό ετήσιο ποσό που διαχειρίζεται για να καλύψει όλες τις ανάγκες των Νομικών του Προσώπων (ΝΠΔΔ Δαφνηφόρος Απόλλων, Σχολικές Επιτροπές για  την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, κ.λ.π.).


Το Δ.Σ. επί του θέματος αποφάσισε ομόφωνα να εξεταστούν τρόποι νόμιμης και δυνατής επιχορήγησης του δήμου και αν αυτή η βοήθεια δεν είναι δυνατόν να είναι οικονομική, από κοινού με τον εφημέριο να εξεταστούν άλλοι τρόποι βοήθειας για την ανέγερση του Ι.Ν.




Ακολουθεί η ευχαριστήρια επιστολή του π. Θεαγένη, προς τον δήμο Ερέτριας  με  ημερομηνία  9/9/2022





Ακολουθεί το έγγραφο που πρωτοκολλήθηκε 9/9/2022 που φέρει την υπογραφή του π. Θεαγένη και 92 υπογραφές δημοτών και δημοτικών συμβούλων









Δεν υπάρχουν σχόλια: