Ο Δημήτρης Πάφρας από την Αμάρυνθο, με ειδικές γνώσεις στην Ιχθυολογία και το Υδάτινο Περιβάλλον, απολαμβάνει σχεδόν καθημερινά το βυθό της θάλασσας και εξερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή τις ομορφιές του!
Σήμερα θα μας αποκαλύψει τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του νερού στις θάλασσές μας, που βρέχουν τον δήμο Ερέτριας.
Ο Ευβοϊκός κόλπος, χαρακτηριζόμενος και ως "Ευβοϊκή θάλασσα" ή κατά τους αρχαίους Έλληνες η «έσω Ευβοίς θάλασσα», αποτελεί όλο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μεγάλου μήκους πορθμό.
Ο βυθός του νησιού κρύβει έναν ξεχωριστό μαγικό κόσμο!
Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για την θάλασσα που ‘βρέχει’ το Δήμο Ερέτριας.
Ο Ευβοϊκός κόλπος εκτείνεται μεταξύ των ανατολικών ακτών της Αττικοβοιωτίας και των δυτικών ακτών της Εύβοιας. Χωρίζεται σε βόρειο και νότιο Ευβοϊκό, από τα στενά της Αυλίδας και του Ευρίπου (40 μέτρα πλάτος, 60 μέτρα μήκος και 8 m βάθος).
Οι θερμοκρασίες του νερού στο επιφανειακό στρώμα (μέχρι βάθους 20 μέτρα) είναι κατά μέσο όρο 24.5°C ( το καλοκαίρι) και 16°C (το φθινόπωρο).
Η αλατότητα του νερού σε αυτό το στρώμα είναι 37%.
Από τα σημαντικότερα θαλάσσια οικοσυστήματα στον ελλαδικό χώρο αποτελούν ο Β. και Ν. Ευβοϊκός, κυρίως λόγω του παλιρροϊκού φαινομένου.
Επίσης, τα βάθη του δεν χαρακτηρίζονται μεγάλα (κυρίως 10-100 μέτρα, με μέγιστο βάθος τα 430 μέτρα).
H παρουσία ρηγμάτων, του δίνουν ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο και ιδιαίτερη μορφή, και παράλληλα με το γνώρισμα των παλιρροϊκών ρευμάτων, σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα, συντελεί στη συνεχή ανανέωση και στην καλή οξυγόνωση των υδάτων.
Από τα πρώτα κι κόλας μέτρα, είναι μια θάλασσα με πλούσια βιοποικιλότητα (οστεϊχθύες, χονδριχθύες, θαλάσσιες ανεμώνες, κεφαλόποδα, ασκίδια, δακτυλιοσκώληκες, φύκη, καρκινοειδή, σπόγγους, κοράλλια, μέδουσες, εχινόδερμα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες), αντικρίζοντας διαφορά είδη θαλάσσιας ζωής που γεμίζουν το βυθό με ζωή!
Κατά την βουτιά σας θα συναντήσετε διάφορους τύπους υποστρώματος με πλούσια ζωή και διαφορά πλάσματα. Τα βραχώδη υποστρώματα κρύβουν αμέτρητους θαλάσσιους οργανισμούς που όταν τους ανακαλύψεις τα χρώματα τους θα σε μαγέψουν!
Τα υποθαλάσσια λιβάδια (Ποσειδωνία) έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική βιοποικιλότητα. Οι "Ποσειδωνίες" είναι πολύ όμορφες και συναρπαστικές περιοχές για κατάδυση.
Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι σημαντικό είδος δείκτης για την υγεία παράκτιων οικοσυστημάτων.
Τέλος η θάλασσα μας τροφοδοτεί με μια μοναδική αίσθηση αναγέννησης, ξεκούρασης και ελευθερίας!!!
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε μια βουτιά, από τις φωτογραφίες
(βιβλιογραφία για τις φωτογραφίες Βιβλίο «Ο κόσμος της θάλασσας» των αδερφών Πάφρα, από την Αμάρυνθο.
Ο Δημήτρης Πάφρας και η Αγγελική Πάφρα, έκαναν την μεγάλη αγάπη τους για τη θάλασσα, βιβλίο με τίτλο: "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΣΑΣ".
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται πάνω από 450 μοναδικές φωτογραφίες, που έχουν ληφθεί σε αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση και εμφανίζουν έναν μεγάλο αριθμό θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου, αποκαλύπτοντας τον εντυπωσιακό κόσμο του βυθού!
Το βιβλίο "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΣΑΣ" θα το βρείτε και σε όλα τα τοπικά βιβλιοπωλεία. Έχει κυκλοφορήσει και δεύτερη έκδοση του βιβλίου με ακόμα περισσότερες φωτογραφίες!
Σχετικό άρθρο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου