Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Μια εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στον Μικρασιατικό Ελληνισμό το Σάββατο 18/6

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η εκδήλωση Μνήμης για την Μικρασία μας "Από την Μικρασία στην Ερέτρια 1922-2022" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στις 20:30 στον προαύλιο χώρο της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.



Μια πρωτοβουλία του Ι.Ν. Παναγίας Παραβουνιώτισσας, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Ερέτριας, με τη στήριξη του Συλλόγου Ενεργοί Πολίτες "Η Μέδουσα" και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ.


Η εκδήλωση περιλαμβάνει Αφηγήσεις, Μουσική, Χορό και Μικρασιατικά Εδέσματα, ενώ θα πλαισιωθεί από την μουσική μπάντα Giorgos Eva Band και τα παιδιά των κατηχητικών του Ι.Ν Παναγίας Παραβουνιώτισσας, Ι.Ν Αγίου Νικολάου και Ι.Ν Παναγίας Ελεούσας.

Η εκδήλωση θα φιλοξενήσει τη μουσειοσκευή από το ΠΠΙΕΔ - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" που θα ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους «Στη Μικρά Ασία, την εποχή της ακμής των Ελλήνων».


Χορηγός Επικοινωνίας ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ.




Ημέρα Μνήμης για την Μικρασία

Το 1922 συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός. Για πρώτη φορά μετά από 3.000 χρόνια έπαυσε να αναπτύσσεται ο ελληνικός πολιτισμός στη μια από τις δύο ακτές που τον γέννησαν.


Εφέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Μικρασιατών, των Ποντίων και των Ανατολικοθρακιωτών, είναι μια αφορμή να θυμηθούμε τα δραματικά ιστορικά γεγονότα του 1922, αλλά και τη δημιουργική συμβολή τους, στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας.


Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.







Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα εξαιρετικά επώδυνο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας



Δεν είναι μόνον η απώλεια δικών μας ανθρώπων. Μετά το 1922 έπαψε να ομιλείται η ελληνική γλώσσα στην απέναντι ακτή του Αιγαίου, έναν από τους τόπους που δημιούργησαν τον πολιτισμό μας.


Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μαύρη αυτή σελίδα της ελληνικής Ιστορίας. Τι διδαχτήκαμε ως έθνος από αυτήν την εθνική τραγωδία;



Το πρώτο είναι ότι πρέπει να δούμε θαρραλέα την Καταστροφή, συνειδητοποιώντας ότι οδηγηθήκαμε εκεί πρωτίστως λόγω του εθνικού διχασμού.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, ο διχασμός αποτέλεσε έναν παράγοντα που συντήρησε την πολιτική υπανάπτυξη του έθνους.


Το δεύτερο σημείο είναι ότι με μια έννοια, αλλά έννοια πολύ διαφορετική από του 1922, είμαστε όλοι μας απόγονοι της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Είμαστε απόγονοι αυτών των ανθρώπων που βρήκαν τη δύναμη να ξεπεράσουν την τραγωδία, να αναπτύξουν τη χώρα και να πάνε μπροστά.

Η επιβίωση σε πρώτο βήμα και ακολούθως η ενσωμάτωση των προσφύγων ήταν ένα γιγάντιο επίτευγμα.

Ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα
του ελληνικού κράτους στην ιστορία των 200 χρόνων της ζωής του. Μεγαλύτερο επίτευγμα από τους πολέμους που νίκησε, μεγαλύτερο από την ένταξη στην Ευρώπη.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: