Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: "Παλεύουμε για την επιβίωση μας απέναντι στις μπίζνες που στήνονται πάνω στα καμένα, με το λαό ξεκληρισμένο!"

 


Με μια ανακοίνωση που συγκλονίζει, η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Ευβοίας, περιγράφει μέσα σε λίγες γραμμές τον Γολγοθά που βιώνει ακόμα η καμένη Βόρεια Εύβοια και καλεί όλους σε Παράσταση διαμαρτυρίας με το εξής μήνυμα: 


" 18 Μάρτη Συμμετέχουμε όλοι δυναμικά!!  Στην Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αγία Άννα  (5 μ.μ μπροστά στο ξενοδοχείο Thalatta).


Παλεύουμε για την επιβίωση μας απέναντι στις μπίζνες που στήνονται πάνω στα καμένα, με το λαό ξεκληρισμένο!"



Διαβάστε τα Δελτία Τύπου που ακολουθούν από: 



- Την ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

- Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

- Τον ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ




Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας

 

Στροφυλιά 17/3/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εφτά μήνες έχουν περάσει πια από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Ζούμε  τις συνέπειες της πολιτικής που από τη μια βλέπει τις ανάγκες μας σαν σπατάλη και σαν βαρίδι και από την άλλη τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο. Η πολιτική προστασία, όπως η δημόσια υγεία κι η εκπαίδευση συνεχίζουν να έχουν μεγάλες ελλείψεις και να αφήνουν τον καθένα στην τύχη του και στην τσέπη του. Βάζουμε τις γεννήτριες στα σπίτια κάθε τρεις και λίγο που κόβεται το ρεύμα, τρέχουμε για τις τυπικές εξετάσεις στη Χαλκίδα και την Αθήνα (όταν είναι ανοιχτοί οι δρόμοι), πληρώνουμε φροντιστήρια επειδή σε βασικά μαθήματα, ακόμα δεν υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία. Κι όλα αυτά καλούμαστε να τα πληρώνουμε ξανά εμείς που χάσαμε, σπίτια, ζώα, μελίσσια, περιβόλια, τις δουλειές μας. Εμείς που χάσαμε μέρος από το εισόδημα μας ορισμένοι και ολόκληρο. Η ακρίβεια που ξεκίνησε με τις πράσινες μπίζνες και την «απελευθέρωση» του ρεύματος, τώρα μεγαλώνει με τις πολεμικές μπίζνες της κυβέρνησης και έρχεται να αποτελειώσει και να ξεκληρίσει και τον τελευταίο κάτοικο της περιοχής μας.

            Το σχέδιο δια στόματος πρωθυπουργού ήταν από την αρχή σαφές. Αντί για μέτρα προστασίας της ζωής μας και του εισοδήματος μας, αντί για μέτρα που θα είχαν σκοπό να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια, ακούσαμε για τους μεγαλοεπενδυτές που θα έρθουν να δώσουν σε όσους απομείνουμε, μεροκάματα της πείνας. Όπως αυτά που ξέρουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα των εργοστασίων και των μεγαλοξενοδοχείων.

            Ο σταθερός, επίμονος, ενωτικός, μαζικός αγώνας που δίνουμε μέχρι σήμερα και ξεκίνησε πριν ακόμα σβήσουν οι φωτιές, έβαλε στο κάδρο τις δικές μας ανάγκες. Τα αιτήματα για τους ρετσινάδες-δασεργάτες, τους αγρότες-κτηνοτρόφους-μελισσοκόμους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους ανέργους, τη δασική ανάπλαση, τα αντιπλημμυρικά έργα, αγκαλιάστηκαν από το λαό της περιοχής και επιβλήθηκαν ως βάση συζήτησης. Αυτά που έχουμε καταφέρει ως σήμερα, ορισμένα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά, ορισμένες αποζημιώσεις, το 7ετές πρόγραμμα για τους ρετσινάδες, δε μας χαρίστηκαν. Είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα άλλωστε όλοι οι υπουργοί δηλώνουν με θράσος ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί αλλού δεν έχουν γίνει ούτε αυτά. Δηλαδή με άλλα λόγια παραδέχονται ανοιχτά ότι όπως και παντού, ούτε κι εδώ είχαν σκοπό να δώσουν τίποτα.

 

Και τότε γιατί υποχώρησαν;

 

Γιατί εδώ βρήκαν μπροστά τους εμάς, που όπως μαζί πέσαμε στις φλόγες για να σώσουμε το βιος μας, έτσι μαζί πέσαμε και στον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας!

Γιατί για εμάς η μαχητική επιμονή στο δρόμο του αγώνα, η αδιαπραγμάτευτη επιμονή να καλυφθούν όλα μας τα αιτήματα, δεν είναι θέμα αρχών, ή ξεροκεφαλιάς είναι θέμα επιβίωσης!

 

18 Μάρτη Συμμετέχουμε όλοι δυναμικά!!

 

Στην Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αγία Άννα

(5μ.μ μπροστά στο ξενοδοχείο Thalatta)

 

Παλεύουμε για την επιβίωση μας

απέναντι

Στις μπίζνες που στήνονται πάνω στα καμένα, με το λαό ξεκληρισμένο!


-----------------------------------------



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ


Κουρκουλοί  16/03/2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Εδώ και τώρα δουλειά για όλους τους ρετσινάδες- δασεργάτες εδώ και τώρα να δοθούν τα χρωστούμενα ένσημα,

εδώ και τώρα ασφάλιση  για όλους !

 

         

Συνάδελφοι ρετσινάδες δασεργάτες

 

Σχεδόν 15 μέρες μετά την τελευταία γενική συνέλευση που σας ενημερώσαμε για της απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα ασφαλιστούμε άμεσα  ακόμα τίποτα από ότι φαίνετε ήταν ένα ακόμα παραμύθι, όπως παραμύθι ήταν ότι δεν θα εξαιρεθεί κανένας από το 7ετες  πρόγραμμα και τώρα κινδυνεύουν πάνω από 100 οικογένειες να μείνουν χωρίς δουλεία άλλοι επειδή είναι δασεργάτες (το πρόγραμμα λέει το υπουργείο είναι μόνο για ρητινοκαλλιεργητές) και άλλοι επειδή ήταν στο καθεστώς των αναγκαστικών συνεταιρισμών .  

 

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

 

Διεκδικούμε :

 

·         Κανένας ρετσίνας- δασεργάτης εκτός του 7ετους προγράμματος.

·         Εδώ και τώρα τα ένσημα του 2021.

·         Χωρίς άλλη καθυστέρηση να ασφαλιστούνε όλοι οι πυρόπληκτη ρετσινάδες- δασεργάτες, δεν θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία.

·         Μείωση της εγγυητικής χορτάσαμε από προτάσεις.

·         Αποζημίωση για τα ξύλα που είχαν είδη εξελεγχτεί.

·         Αποζημίωση για τις ζημίες από την Μήδεια στο δάσος που δεν κάηκε, πάει είδη πάνω από ένας χρόνος.  

 

Συνεχίζουμε με βάση την ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης, για κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας!

 

 

18 Μάρτη Συμμετέχουμε δυναμικά όλοι!!

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αγία Άννα

 (5μ.μ μπροστά στο ξενοδοχείο Thalatta) μαζί με τους υπόλοιπους πυρόπληκτους, απέναντι στις μπίζνες που στήνονται πάνω στα καμένα, με το λαό της περιοχής ξεκληρισμένο.

Παλεύουμε για την επιβίωσή μας!!


--------------------------------



ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

 

Κηρίνθος 16/03/2022


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

         Συνάδελφοι οι μάσκες πέσανε

 

        Την Τρίτη 15/01 πραγματοποιηθήκε σύσκεψη στην Π.Ε Στερεάς Ελλάδας παρουσία του  κ. Τριαντόπουλου, άλλων κυβερνητικών εκπρόσωπων και διάφορων κατά πως φαίνεται παρατρεχάμενων.

Η σύσκεψη αυτή για άλλη μια φορά αποδείχτηκε μια φιέστα, που είχε σαν στόχο την ωραιοποίηση της κατάστασης που ζούμε εδώ και εφτά μήνες στην περιοχή μας. Οι τοποθετήσεις των υπουργών, έδειχναν μια άλλη πραγματικότητα και μια ειρωνική διάθεση απέναντι σε όποιον δεν ήταν απόλυτα σύμφωνος με όσα λέγανε.

Αν και για ακόμα μια φορά δεν ήμασταν καλεσμένοι παραβρεθήκαμε και τους θέσαμε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν στον κλάδο μας. Θέσαμε τα προβλήματα που προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν, καθώς και τα καινούρια που προέκυψαν από την καταστροφική  πυρκαγιά του Αυγούστου, που τώρα η ακρίβεια τα απογειώνει.

 

Ζητήσαμε να μάθουμε:

·         Τι γίνεται με τον διαγωνισμό με τις ζωοτροφές/μελισσοτροφές, γιατί εδώ και μήνες τροφές ακούμε και τροφές δεν βλέπουμε. Κι αφού μας είπαν ότι μάλλον και πάλι θα κριθεί άγονος (τα ίδια Παντελάκι μου..), ξαναπροτείναμε να δώσουν επιταγές voucher, πράγμα που θα λύσει πιο γρήγορα το πρόβλημα.

 

·         Τι θα κάνουν για την ζημιά στις ελιές από την Μήδεια και την πυρκαγιά και απαιτήσαμε 100% αποζημίωση για όλους, με τις 1600 αιτήσεις με καμένα ελαιόδεντρα που δεν τις δηλώνανε στον ΟΣΔΕ. Απαιτήσαμε ξανά να ενταχτούμε στις μειονεκτικές περιοχές και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης.

 

·         Τι θα κάνουν για τους μελισσοκόμους και τι προβλέπουν για το μεγάλο μέρος του πληθυσμού μελισσοσμηνών, που χάσανε από τη μετακίνηση των κυψελών τις μέρες των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να μην βγάλουν το χειμώνα πολλά από αυτά.

 

·         Τι θα γίνει με τις καμένες αποθήκες και τα αγροτικά μηχανήματα που καταστράφηκαν.

 

·         Και τι θα γίνει με το πολύ σημαντικό θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή μας. Που από ότι φαίνεται εξαιρούν ακόμα κι από τη συζήτηση μεγάλες λεκάνες όπως της Κρύας Βρύσης που ταλαιπωρούνται σταθερά εδώ και καιρό από πλημμύρες.

 

Μετά από εμάς πήρε τον λόγο ο  πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέζο και όχι μόνο δεν απάντησε πάνω στα θέματα που είναι αρμόδιος αλλά αντί αυτού ξαμόλησε προκλητική επίθεση αποκαλώντας μας ψεύτες και ευνοημένους, με πρόσχημα ότι σε άλλες περιοχές δεν έχουν γίνει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ότι θα έπρεπε να τους ευχαριστούμε για όλοι την σκληρή δουλειά που έχουν κάνει. Να τους ευχαριστούμε και από πάνω που ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τις καταστροφές από πλημμύρες, φωτιές, αγριογούρουνα που έχουν ρημάξει τους αγρότες της περιοχής.                

 

Αυτοί που μέχρι πριν λίγο καιρό συνάδελφοι μας χτυπάγανε στην πλάτη όλο συμπόνια και μεγάλα λόγια, τώρα που πέρασε λίγος καιρός δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

 

Αυτοί που μας αποκαλούνε ψεύτες και ευνοημένους, ας έρθουν εδώ στην περιοχή να το πούνε στους συναδέλφους!

 

 Να τα πουν στους κτηνοτρόφους, που αδυνατούν να ταΐσουν τα κοπάδια τους και σαν να μην τους φτάνει όλο αυτό, έχουν και τα δασαρχεία να τους απειλούν με μηνύσεις.

Να τα πουν στους μελισσοκόμους που δεν έχουν να ταΐσουν τα μελίσσια,

Να τα πουν στους αγρότες της περιοχής  που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για την κακοκαιρία Μήδεια που έφερε μεγάλες καταστροφές.

Να τα πουν στους ελαιοπαραγωγούς που εφτά μήνες μετά από την φωτιά μόνο υποσχέσεις ακούν για τις καμένες ελιές κι όσο για τις καμένες αποθήκες και τα αγροτικά μηχανήματα ούτε λόγος.

 

Η αλήθεια φαίνετε στην πράξη και όχι με τα παχιά λόγια!

 

Συνάδελφοι ο μόνος δρόμος που θα μας δικαιώσει, είναι ο δρόμος του αγώνα. Ο δρόμος που ξεκινήσαμε πριν ακόμα σβήσουν οι φωτιές και σήμερα τους υποχρεώνει να δίνουν λόγο κι όπως λεν κι οι ίδιοι με θράσος αντί να ντρέπονται «αλλού δεν κάναμε ούτε αυτά».

 

18 Μάρτη Συμμετέχουμε δυναμικά όλοι!!

 

·       στην Αθήνα στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο (1:00μ.μ πλατεία Βάθης) μαζί με τους αγρότες όλης της χώρας, απέναντι στην πολιτική της ακρίβειας που μας εξοντώνει!

·       στην Αγία Άννα (5μ.μ μπροστά στο ξενοδοχείο Thalatta) μαζί με τους υπόλοιπους πυρόπληκτους, απέναντι στις μπίζνες που στήνονται πάνω στα καμένα, με το λαό της περιοχής ξεκληρισμένο!  

 

Παλεύουμε για την επιβίωσή μας!

 

 

Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου



Φωτογραφία: αρχείου



Δεν υπάρχουν σχόλια: