Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Παράσταση Διαμαρτυρίας για την συγχώνευση τμημάτων σχολείων, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απόφαση της ΕΛΜΕ


Με απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης  της ΕΛΜΕ Εύβοιας την Πέμπτη 14.10.2021, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18.10.2021 και ώρα 2 μ.μ. , παράσταση διαμαρτυρίας, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας, μαζί με γονείς και μαθητές για το πολύ σοβαρό θέμα των συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολικές μονάδες του νομού εν μέσω πανδημίας, γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Παιδείας τη βελτίωση της σχολικής μονάδας.

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας, με την μαζική παρουσία όλων,  στοχεύει στην απόσυρση της απαράδεκτης αυτής απόφασης, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων.


Ακολουθούν παρακάτω αναλυτικά. όλες οι αποφάσεις, διαμαρτυρίες και ψηφίσματα της ΕΛΜΕ, των συλλόγων, εκπαιδευτικών και γονέων μαθητών:

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ 15.10.2021

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Εύβοιας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14.10.2021, χαιρετίζει τους/τις  εκατοντάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες απεργούς της ΕΛΜΕ Εύβοιας και τους/τις χιλιάδες όλης της χώρας, καθώς και τις συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11.10.2021, σε όλες τις πρωτεύουσες νομών με εντυπωσιακή μαζικότητα, κόντρα στις απειλές, τους εκβιασμούς, τις συκοφαντίες, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών (ακόμη και για 3000 ευρώ ατομικό πρόστιμο). Τίποτα από όλα αυτά δε στάθηκε ικανό να εμποδίσει τις χιλιάδες των συναδέλφων να απεργήσουν και να διατυμπανίσουν τη θέλησή τους ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των δημόσιων σχολείων. Η μεγαλειώδης δε, συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από το Εφετείο και η πορεία που ακολούθησε ως τη Βουλή, όπου συναντήθηκε με την πορεία των μαθητών/τριών, καταδεικνύει ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι/ες μας και ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα (1 λευκό, 1 κατά)

1. η συνέχιση του αγώνα με επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Οι συνάδελφοι/ισσες της ΕΛΜΕ Εύβοιας ζητούν από την ΟΛΜΕ να πάρει όλα τα απαραίτητα πολιτικοσυνδικαλιστικά και νομικά μέτρα θωράκισης της απεργίας.

2. να μην προχωρήσουν οι σύλλογοι σε συνεδριάσεις για το θέμα αυτό, αφού έχει παρέλθει και η σχετική ημερομηνία, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ΦΕΚ και τις Υ.Α. και δεν έχει σταλεί καμία άλλη οδηγία από το Υπουργείο. Αν παρόλα αυτά υπάρξουν Δ/ντές /τριες που θα επιμείνουν, το Δ.Σ. να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των συναδέλφων (π.χ. δίωρες, τρίωρες στάσεις εργασίας  κλπ)

3. παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης τη Δευτέρα 18.10.2021 και ώρα 2 μ.μ. μαζί με γονείς και μαθητές/τριες, για το πολύ σοβαρό θέμα των συγχωνεύσεων τμημάτων εν μέσω πανδημίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και τους 32 μαθητές/τριες, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα να αναδείξουμε το θέμα με

α. Δελτίο Τύπου που θα σταλεί στα ΜΜΕ

β. συνεντεύξεις σε τοπικά ραδιόφωνα και κανάλια

β. παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δ/θμιας τη Δευτέρα 18/19/2021 και ώρα 2 μ.μ. μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων, γονείς και μαθητές/τριες

γ. ενεργοποίηση της Ένωσης Γονέων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων 

δ. παρέμβαση στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο

ε. πρόκληση επερώτησης στη Βουλή

στ. απεύθυνση στον ΕΟΔΥ και την επιτροπή λοιμωξιολόγων

ζ. προσφυγή στον εισαγγελέα

 

4. Να μην παρέχουμε πια καμιά μορφή ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, από τον ιδιωτικό μας χώρο, εάν το Υπουργείο δεν μας εφοδιάσει με τα απαραίτητα τεχνολογικά με συνδέσεις, computers κ.λ.π). Τηλεκπαίδευση από τούδε και στο εξής μόνο από τα σχολεία μας.

 

5. Απεργιακό βήμα μαζί με τους υγειονομικούς στις 21 Οκτώβρη και παλλαϊκό συλλαλητήριο

                                      Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Η πρόεδρος                                                                  Η γεν. γραμματέας

Χαρά Νίκα                                                                     Γωγώ Μοσχολιού

 

  -------------------------------------------------------

 


  -------------------------------------------------------

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
του ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ΑΥΛΙΔΑ 13/10/2021
τηλ. 6977916770
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα γνωστά, σε όλους, προβλήματα έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας, που πέρσι αντιμετωπίστηκαν επιμέρους, με τη δωρεά ενός κοντέινερ από γονιό, καθώς οι υπεύθυνοι κώφευαν στα αιτήματα του συνόλου της σχολικής κοινότητας του Λυκείου Βαθέος Αυλίδας για την κατασκευή νέων αιθουσών.
Η απόφαση για συχγώνευση τμημάτων που ανακοίνωσε 13/10/2021 το υπουργείο Παιδείας απλά υπογραμμίζει τη γνωστή αδιαφορία του για την εκπαίδευση, τη μόρφωση των παιδιών μας, το δημόσιο σχολείο. Η κατάργηση - συγχώνευση τμημάτων, που δρομολογήθηκε, εν μέσω πανδημίας, για το σχολείο των παιδιών μας είναι απαράδεκτη και έρχεται να επιβεβαιώσει το πραγματικό περιεχόμενο του Νομοσχεδίου για την Αναβάθμιση του Σχολείου και την Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών, της περίφημης «αξιολόγησης» και των Πρότυπων Σχολείων για λίγους. Τα παιδιά μας ήδη κάνουν μάθημα σε κοντέινερ (2) και σε αποθήκες λίγων τετραγωνικών μέτρων που «αναβαθμίστηκαν» σε «αίθουσες». Τα τμήματα που προκύπτουν από τη συχγώνευση είναι αδύνατον να χωρέσουν σε αυτούς τους χώρους και έτσι το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, αλλάζει χρήση, και γίνεται ως δια μαγείας, χωρίς να πληροί τους όρους, αίθουσα διδασκαλίας, στερώντας τις ώρες της εργαστηριακής άσκησης από τους μαθητές η οποία είναι απαραίτητη για τις επιδόσεις τους στη Φυσική και τη Χημεία.
Πώς να αξιολογήσουμε εμείς, λοιπόν, τον δήμο, την περιφέρεια, τη δ/νση Β΄θμιας εκπ/σης Ευβοίας, την περιφερ. δ/νση Α΄/θμιας & Β΄/θμιας εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας και το υπουργείο παιδείας;
Ζητάμε να μην εφαρμοστεί η εντολή του υπουργείου για την συγχώνευση τμημάτων της Α Λυκείου.
Ο δήμος και η περιφέρεια να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους και να φροντίσουν για την κατασκευή αιθουσών.
Καλούμε τους γονείς να διεκδικήσουν την παιδεία και το σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας.
Για το ΔΣ η πρόεδρος
Αθηνά Αγγελοπούλου

 -------------------------------------------------------

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΓΕΛ ΚΑΝΗΘΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την εντολή /απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στα μέσα Οκτωβρίου να συγχωνεύσει τμήματα και να αυξήσει τον αριθμό μαθητών ανά αίθουσα σε μια χρονική συγκυρία όπου όλη η χώρα, οι οικογένειές μας και ο εκπαιδευτικός κόσμος πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 27-30 ανά τμήμα μέσα σε μια σχολική αίθουσα εξυπηρετεί τους υπολογισμούς και τις αριθμητικές πράξεις του Υπουργείου , που όμως οφείλει να προγραμματίζει εγκαίρως , να προνοεί και να φροντίζει για τους μαθητές –αυριανούς πολίτες αντιμετωπίζοντάς τους ΟΧΙ ΣΑΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ αλλά ως αυτόνομες προσωπικότητες με ανάγκες γνωστικές και κοινωνικοσυναισθηματικές.

Ο αυξανόμενος υγειονομικός κίνδυνος του κορονοϊού , η παράλληλη αύξηση της ύλης σε ορισμένα μαθήματα, η φετινή επιβολή της τράπεζας θεμάτων μετά από αρκετό χρόνο απόστασης των μαθητών από τη φυσική τάξη ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ και όχι την αύξηση του αριθμού μαθητών και τη συγχώνευση τμημάτων!

Η αιφνίδια αλλαγή προγράμματος ανατρέπει όλον τον οικογενειακό και σχολικό προγραμματισμό γονιών- μαθητών και των εκπαιδευτικών που μετακινούνται ξαφνικά σε άλλους χώρους εργασίας. Δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό έργο μέσα στην τάξη, υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της διδασκαλίας, στοιβάζοντας μαθητές- καθηγητές , καθιστώντας το σχολείο χώρο διεκπεραίωσης ύλης και εντολών και όχι ολοκληρωμένης ουσιαστικής Παιδείας!

Στηρίζουμε και αξιολογούμε θετικά τις προσπάθειες και τον αγώνα των εκπαιδευτικών που καθημερινά αλληλεπιδρούν με τα παιδιά μας παρ’ όλες τις ελλείψεις και τις αντιξοότητες . Στέλνουμε τα παιδιά μας στο Δημόσιο σχολείο ακολουθώντας με υπευθυνότητα τους κανόνες του, πιστεύοντας στη δύναμή του!

Καλούμε λοιπόν και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας και το Υπουργείο Παιδείας να εγκύψουν πραγματικά με ευαισθησία και υπευθυνότητα -ως οφείλουν - στα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, ξεκινώντας από τη βάση , τα σχολικά κτήρια, τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις , να αποσύρουν την απόφαση για συγχώνευση τμημάτων για όλους τους παραπάνω λόγους και για έναν ακόμη:

Ως γονείς αλλά και πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας ένα σχολείο για το οποίο θα είμαστε περήφανοι, που να παρέχει πραγματικά ολόπλευρη αρμονική σωματική πνευματική και ψυχική ανάπτυξη , όπως εξάλλου προβλέπει το σύνταγμά μας, χωρίς περικοπές και εκπτώσεις. Θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί. Θέλουμε τα παιδιά μας υγιείς πολίτες και την Πολιτεία αντίστοιχα  δίπλα στις ανάγκες μας και όχι απέναντί μας!

                                                                                                      Χαλκίδα, 15/10/2021

                                                   ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΝΗΘΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

                                                                                                    Ακολουθούν υπογραφές

  -------------------------------------------------------


Ψήφισμα Διαμαρτυρίας

 

Συμπληρώνουμε ήδη πέντε εβδομάδες εκπαιδευτικών διαδικασιών σε μια σχολική χρονιά που έρχεται να καλύψει πασίδηλα κενά κάθε φύσης· μαθησιακά, ψυχικά, επικοινωνίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη αυτή και ανακοινώνει μέτρα.

Ωστόσο οι πολιτικές που εφαρμόζει αφενός υπονομεύουν την ομαλότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφετέρου την καθιστούν ανακόλουθη και κατά συνέπεια αναξιόπιστη και μάλιστα σε μια περίοδο που επιχειρεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

Η απόφαση για συνενώσεις τμημάτων στις σχολικές μονάδες είναι μια πολιτική πρακτική υπονόμευσης η οποία θυσιάζει τη βελτιστοποίηση της παιδείας που επαγγέλλεται στον βωμό κάποιων-ελάχιστων-αριθμών.

Το ΓΕ.Λ. Κανήθου Χαλκίδας έχει να επιδείξει επιτυχίες σε όλο το φάσμα του παιδαγωγικού έργου που επιτελεί· ωστόσο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση –και δεν είναι το μοναδικό σχολείο στην επικράτεια- να υποστεί συνένωση τμημάτων στην ευαίσθητη Α΄ τάξη (από 5 σε 4 τμήματα) ενάμιση μήνα σχεδόν μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Η απόφαση αυτή της ηγεσίας κρίνεται ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ αφού

-το γράμμα του νόμου που εφαρμόζει δεν υπηρετεί τους κανόνες προστασίας της υγείας που υπαγορεύει  η πανδημία COVID-19

-τα 5 (πέντε) τμήματα της Α΄ τάξης είχαν λάβει τη σχετική προέγκριση της Διεύθυνσης Δ.Ε. από τον Ιούνιο του 2021

-το ΓΕ.Λ. Κανήθου αδικείται αν και με καλή πρόθεση στήριξε με 4 μαθητές -στους οποίους επέτρεψε τη μεταγραφή- το νεοσυσταθέν Πρότυπο Λύκειο της Χαλκίδας

-διαταράσσει την Παιδαγωγική και Εκπαιδευτική διαδικασία με δεδομένη μάλιστα την καθιέρωση της Τράπεζας θεμάτων στο εξεταστικό σύστημα του Λυκείου.

Για τους λόγους αυτούς

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

 

και δημοσιοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση τη διαμαρτυρία μας αυτή με συναίσθηση του εκπαιδευτικού καθήκοντος και αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης.

 

                                                            Χαλκίδα, 14 Οκτωβρίου 2021

                                    Ο Σύλλογος διδασκόντων του ΓΕ.Λ. Κανήθου

 

  -------------------------------------------------------

    


Δεν υπάρχουν σχόλια: