Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Εικόνες που σοκάρουν στην Ελασσόνα -Βούλιαξε το έδαφος κοντά στο Δαμάσι

Ο δεύτερος μεγάλος σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας στις 20:38 την Πέμπτη, άλλαξε τα δεδομένα και έφερε μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών,  που πέρασαν ήδη δύο δύσκολες νύχτες έξω από τα σπίτια τους. 

 

Μετά από περίπου 20 συνεχόμενους μικρότερους μετασεισμούς, ο νέος ισχυρός σεισμός, που σημειώθηκε μία ημέρα μετά τα 6 Ρίχτερ της Τετάρτης, εκτός από τις επιπλέον ζημιές, έκανε πιο έντονο τον φόβο και την ανησυχία σε εκατοντάδες οικογένειες, των οποίων τα σπίτια τους, είτε κατέρρευσαν, είτε κρίθηκαν ακατάλληλα, αναγκάζοντάς τους να διανυκτερεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σε σκηνές, ενώ κάποιοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

 


 

Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, κυρίως στα χωριά Μεσοχώρι, Δαμάσι, Αμούρι και Μαγούλα εκτός από το θέμα της στέγης, παλεύουν με το νυχτερινό ψύχος, την διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά και την ακαταλληλότητα του νερού.

 


Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, κάθε μέρα αλλάζουν τα δεδομένα. «Δεν ησυχάζει το φαινόμενο, προχωρά και μας ανησυχεί πολύ, έχουμε έντονο αίσθημα φόβου», είπε ο περιφερειάρχης μεταφέροντας το κλίμα, προσθέτοντας επίσης, ότι σύμφωνα με ενημέρωση των σεισμολόγων πρόκειται για νέο ρήγμα

Παρόλα αυτά, ο κόσμος έχει επιδείξει τεράστια ψυχραιμία και υπομονή, παρά τις τρομερές δυσκολίες, καθώς περίπου 400 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. 


Τα πληττόμενα χωριά, επισκέφτηκε κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταφέροντας τα πρώτα είδη ανάγκης, κουβέρτες και τρόφιμα για τους κατοίκους των περιοχών.

 


 

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Τυρνάβου, ο Δήμος Φαρκαδόνας και η Δ.Ε. Ποταμιάς Δήμου Ελασσόνας

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

 

Βούλιαξε το έδαφος κοντά στο Δαμάσι -Σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες

Εικόνες εδαφικής παραμόρφωσης και κυρίως στο χωριό Δαμάσι, που συγκλονίστηκε από το σεισμό των 6 Ρίχτερ της Τετάρτης στην Ελασσόνα, αλλά και από τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν, κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1.

Ο δορυφόρος, κατέδειξε μια σημαντική καθίζηση του εδάφους κοντά στο χωριό Δαμάσι, που φθάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ., ενώ μικρότερες, αλλά μόνιμες παραμορφώσεις, διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

 


 

Στο χορό του ισχυρού σεισμού Βόλος και Τρίκαλα - Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους

Φόβος και αναστάτωση το βράδυ της Πέμπτης στον Βόλο και στα Τρίκαλα, μετά και την πολύ ισχυρή δόνηση στις 20:38 την Πέμπτη, που ταρακούνησε και πάλι την περιοχή.

 

Πέμπτη και Παρασκευή, κλειστά όλα τα σχολεία λόγω της σεισμικής κινητικότητας στα Τρίκαλα

Κλειστά παρέμειναν την Πέμπτη και θα παραμείνουν και την Παρασκευή όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων για λόγους ασφαλείας, έπειτα και από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, επηρεάζοντας όλη την ευρύτερη  περιοχή. Εν τω μεταξύ, τα σχολικά συγκροτήματα επανεξετάζονται εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: