Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου - Η Νο 1 αιτία θανάτου από ασθένεια σε παιδιά μεγαλύτερα του έτους

Η Παγκόσμια Hμέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, που γιορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, φέτος συμπίπτει με τη μοναδική παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας COVID 19.

 

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Δεν είναι μία νόσος αλλά έχει δεκάδες διαφορετικές μορφές.

Ο καρκίνος είναι η Νο 1 αιτία θανάτου από ασθένεια σε παιδιά μεγαλύτερα του έτους. Το 2020 διαγνώστηκαν στην Ευρώπη 15.500 παιδιά και έφηβοι με καρκίνο και 2.000 μικροί ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Στην Ελλάδα 300 - 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο.


Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. 

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Η κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών φορέων παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας και γονέων των ασθενών παιδιών με καρκίνο έφερε αποτέλεσμα.

Το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2021, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, μέσω της πρωτοβουλίας «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο» ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της περίθαλψης των παιδιών σε όλη την ΕΕ αλλά και την καλύτερη παρακολούθηση των επιζώντων που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες.

 

Ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση για όλα τα παιδιά

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, τα νεοπλασματικά νοσήματα παραμένουν, η επίπτωση δεν έχει μεταβληθεί, ο εφησυχασμός δεν υπάρχει σε κανένα από τα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας ανά την υφήλιο.

Τα μήνυμα είναι ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση σε όλα τα παιδιά με καρκίνο ανά τον κόσμο.

Και συνεχίζει η Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας:

«Το έργο της ιατρικής κοινότητας γίνεται πιο δύσκολο παγκοσμίως αλλά η διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση των παιδιών με καρκίνο συνεχίζει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα χωρίς εκπτώσεις στη αντιμετώπιση.

Τα ποσοστά ίασης σε διάφορες μορφές φτάνουν έως και 90%.

Τεχνικές υψηλής τεχνολογίας, εργαστηριακές και απεικονιστικές, χρησιμοποιούνται πια στις μέρες μας για τη διάγνωση και παρακολούθηση.

 

Η προσφορά δοτών παραγώγων αίματος

Η σημερινή μέρα, αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την εθελοντική προσφορά δοτών παραγώγων αίματος στα Τμήματα Αιμοδοσίας αλλά και τον εμπλουτισμό εθελοντών δοτών στις δεξαμενές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και ομφαλοπλακουντιακού αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες ανά την Ελλάδα.


 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: