Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Τι θα ισχύει τελικά για τον εκκλησιασμό - Κοινός σχεδιασμός Εκκλησίας και Πολιτείας για το εορταστικό δωδεκαήμερο

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, η οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, αλλά και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση,  θα τελεστούν Θείες Λειτουργίες

 

 

ανήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, όπου σε κάθε ναό θα μπορούν να προσέλθουν μέχρι και 25 πιστοί, ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς μέχρι και 50.

 

Πιο συγκεκριμένα για το εορταστικό δωδεκαήμερο θα ισχύουν τα εξήςς:

- Οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προσκύνηση και κατ᾿ ιδίαν προσευχή, όσο και για προσέλευση κατά τις κύριες Θείες Λειτουργίες των τριών μεγάλων Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού, Θεοφάνεια), τηρουμένων των προβλεπομένων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού (1 άτομο ανά 15 τ.μ., με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας), με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς Ναούς τον αριθμό των 25 ατόμων και σε κεντρικούς Ναούς των 50 ατόμων.

- Προς τον σκοπό αποφυγής της παρουσίας πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο για πολλή ώρα, οι Ιερές Μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών εντός της ίδιας ημέρας, με λιτότητα και απλότητα, οι οποίες προσφέρουν και συντομία χρόνου.

- Κατά την Εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός Αυτών, τηρουμένων ασφαλώς των ανωτέρω μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Όσοι από τους πιστούς ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι) προτρέπονται να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους, για την προστασία της υγείας τους.

- Οι Κληρικοί και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων κάθε Ιερού Ναού καθίστανται υπεύθυνοι ελέγχου και εφαρμογής των μέτρων και καθοδηγήσεως των πιστών με την αρωγή και του προσωπικού του Ναού τους.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, απευθύνεται προς τους πιστούς Ορθοδόξους χριστιανούς, αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως και ζητά από όλους να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών και να επιλέξουν την λιτότητα και απλότητα στον εορτασμό αυτών των Ημερών, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα, χωρίς περιττές κοινωνικές συναναστροφές και επαφές με πολλούς ανθρώπους.

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: