Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

“Ιερός” συμβιβασμός Κυβέρνησης- Εκκλησίας, αναμένεται μετά και τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ευελιξία φαίνεται ότι θα επιδείξει τελικά η κυβέρνηση στο θέμα των εκκλησιών, σχετικά με τα πολύ αυστηρά μέτρα του lockdown  για τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, εν όψει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου σήμερα. 

 

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίο ζήτησε να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου, αλλά και και να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που μπορούν να παραβρίσκονται στην Θεία Λειτουργία.  Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τελεστούν περισσότερες Θείες Λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, ενώ μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την Πρωτοχρονιά.

Αρχικά η κυβέρνηση σκόπευε να επιμείνει στο να μην επιτραπεί η ατομική λατρεία από τις 21 Δεκεμβρίου, όπως ζητούν ιεράρχες, όμως το θέμα φέρεται να συζητήθηκε εκ νέου με τους ειδικούς και εμφανίζεται η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κάτι στον Αρχιεπίσκοπο,  σχετικά με την απόφαση για ανώτατο επιτρεπτό όριο πιστών εννέα άτομα ανά ναό και 25 για τις Μητροπόλεις, ανεβάζοντας τον ανώτατο αριθμό πιστών στους 25 με 50 και θέτοντας όριο το ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα στις εκκλησίες.

Η επιτροπή εισηγήθηκε επίσης στην κυβέρνηση την τέλεση κυλιόμενων λειτουργιών για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. 

Ενώ φαίνεται να συζητήθηκε το σενάριο για τα Φώτα να μοιραστεί συσκευασμένο αντίδωρο και εμφιαλωμένος αγιασμός στους πιστούς, καθώς δεν θα επιτραπεί τελετή Αγιασμού των Υδάτων σε ανοιχτούς χώρους.

 


 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναμένεται να ενημερώσει τους συνοδικούς Ιεράρχες για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό και να φανεί εάν η Ιερά Σύνοδος, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, θα αποδεχθεί τον κλάδο ελαίας που τείνει το Μαξίμου ή εάν θα επικρατήσουν οι πιο ακραίες φωνές, που κινούνται στη λογική “όλα ή τίποτα”, δηλαδή ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να αρνηθεί οποιαδήποτε εκδοχή μερικού ανοίγματος και να καταγγείλει την κυβέρνηση. 

 

Φωτό: Χρήστος Μπόνης

 

 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: