Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη - Άλλες 50 ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

 

Σωρεία προβλημάτων προκαλεί η πανδημία του covid19 στη Θεσσαλονίκη, με τα νοσοκομεία να δέχονται ασφυκτική πίεση, εξαιτίας των  ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε την πόλη και από εκεί ανακοίνωσε την ενίσχυση του συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα με το άνοιγμα 50 νέων ΜΕΘ.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης. 

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ό,τι «η χώρα είναι πλέον μία υγειονομική Περιφέρεια και η μια κάθε υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη», οπότε περιστατικά θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες υγειονομικές Περιφέρειες. Κάλεσε γιατρούς της Βόρειας Ελλάδα με συγκεκριμένες ειδικότητες να στηρίξουν το ΕΣΥ.

Οι 50 νέες κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν, από σήμερα μέχρι την Κυριακή. Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Ενώ ανακοίνωσε ό,τι ο πρωθυπουργός σε συνενόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, φρόντισαν να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.

Ο υπουργός ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19.

Τέλος, κάλεσε τους γιατρούς της Β. Ελλάδας (παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης) να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: