Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: Τι επιτρέπεται και τι όχι μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9.00 το βράδυ

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Από την Παρασκευή θα ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 σε όλη τη χώρα.

 

Ακόμα σκληρότερο θα είναι από την Παρασκευή 13/11 το lockdown, που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στη χώρα μας, καθώς παρατηρήθηκε κατάχρηση των SMS τη νύχτα με περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμπληρωθεί εβδομάδα από την επιβολή του lockdown σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση, δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά, ανακοίνωσε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, ανακοινώνοντας τον περιορισμό κυκλοφορίας από τις 09.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί.

 

Θα ισχύουν μόνον τα SMS 1 και 6

Οι μετακινήσεις θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μετά τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Οι πολίτες, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, για τις συγκεκριμένες ώρες, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται  αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
 

Συγκεκριμένα από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033

- μόνο για εργασία με βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης, 

- σε εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) 

- μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας (sms με κωδικό 6).

 

Τι ισχύει για το Take Away και το delivery

 

Οι υπηρεσίες delivery θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.

To take away θα επιτρέπεται μόνο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή γι' αυτούς που επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται.

Καταργείται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, το SMS 2 που στέλνουμε για προμήθεια αγαθών. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείνουν νωρίτερα τα σούπερ μάρκετ για να προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά να επιστρέφουν σπίτι τους πριν τις 21:00. 

 

Σχετικά με την άθληση

Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, σε σύνθεση έως τρία άτομα και ισχυρή σύσταση να πραγματοποιείται κοντά στο σπίτι των πολιτών. 

Διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση.

Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα, για την αποφυγή περιττών μετακινήσεων.

 

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Για την τηλεργασία, από την Παρασκευή κάθε οργανισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οφείλει να διαθέτει έκθεση που να τεκμηριώνει λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. 


 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: