Σήμερα, 8 Μαρτίου, όπως και κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) που αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, τιμώντας τις γυναίκες όλου του πλανήτη.
Η ημέρα αυτή για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών, καθώς και την προώθηση των δικαιωμάτων τους.
Πλέον, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών, αλλά και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία, στην οποία η ισότητα των φύλων θα αποτελεί πραγματικότητα.
Το θέμα της Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας για το 2025
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για το 2025, το θέμα είναι «επιτάχυνση της δράσης» καθώς με τον σημερινό ρυθμό προόδου, θα χρειαστεί μέχρι το 2158, για να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων.
Η φετινή εκστρατεία υπογραμμίζει τη σημασία της επιτάχυνσης των προσπαθειών για την εξάλειψη των συστημικών εμποδίων και προκαταλήψεων που εμποδίζουν την ισότητα των γυναικών.
Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Ημέρα της Γυναίκας
Οι βάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας τέθηκαν από το εργατικό κίνημα το 1908, όταν 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη διεκδικώντας μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερες αμοιβές αλλά και δικαίωμα ψήφου. Ένα χρόνο αργότερα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κήρυξε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Η ιδέα, όμως, ώστε αυτή η μέρα να γίνει κάτι περισσότερο, ένα διεθνές γεγονός, προήλθε από την Κλάρα Ζέτκιν, κομμουνίστρια, ακτιβίστρια και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών.
Η ιδέα της το 1910 πήρε σάρκα και οστά και τέθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη. Η πρότασή της υποστηρίχθηκε ομόφωνα από 100 γυναίκες 17 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γιορτάστηκε το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) άρχισαν να γιορτάζουν την ημέρα της γυναίκας το 1975. Το πρώτο θέμα που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1996 ήταν «Γιορτάζοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον».
Γιατί όμως η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου;
Η αρχική ιδέα της Κλάρα Ζέτκιν για έναν διεθνή εορτασμό δεν ήταν συνδεδεμένη με μια συγκεκριμένη ημέρα. Η ημερομηνία της 8ης Μαρτίου επιλέχθηκε αφού οι Ρωσίδες απαίτησαν «ψωμί και ειρήνη» κατά τη διάρκεια μιας απεργίας εν καιρώ πολέμου το 1917. Τέσσερις ημέρες μετά την απεργία, ο τσάρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.
Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη Ρωσία, η απεργία των γυναικών ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ στο Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, η ημερομηνία αυτή είναι η 8η Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας είναι εθνική εορτή σε πολλές χώρες. Στην Κίνα, πολλές γυναίκες παίρνουν μισή ημέρα άδεια από την εργασία τους, όπως συνιστά το Κρατικό Συμβούλιο.
Χιλιάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πορειών, ομιλιών, συναυλιών, εκθέσεων και συζητήσεων. Στην Ιταλία, η ημέρα ονομάζεται Festa della Donna και τα άνθη μιμόζας είναι ένα δημοφιλές δώρο, ενώ οι πωλήσεις λουλουδιών στη Ρωσία συνήθως διπλασιάζονται για την Ημέρα της Γυναίκας. Στις ΗΠΑ, ο Μάρτιος είναι ο μήνας ιστορίας των γυναικών, ενώ μια προεδρική διακήρυξη που εκδίδεται κάθε χρόνο τιμά τα επιτεύγματα των Αμερικανίδων.
Το μωβ, το πράσινο και το λευκό είναι τα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με το μωβ να σηματοδοτεί τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια και το πράσινο να συμβολίζει την ελπίδα και το λευκό να αντιπροσωπεύει την αγνότητα.
Με πληροφορίες από BBC
----------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου