Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Γιατί καθιερώθηκε στις 8 Μαρτίου



Σήμερα, 8 Μαρτίου, όπως και κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) που αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.



Η ημέρα αυτή για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών, καθώς και την προώθηση των δικαιωμάτων τους. 

Η ιδέα της το 1910 πήρε σάρκα και οστά και τέθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη. Η πρότασή της υποστηρίχθηκε ομόφωνα από 100 γυναίκες 17 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη.

 Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γιορτάστηκε το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) άρχισαν να γιορτάζουν την ημέρα της γυναίκας το 1975. Το πρώτο θέμα που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1996 ήταν «Γιορτάζοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον».


Πλέον, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών, αλλά και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία, στην οποία η ισότητα των φύλων θα αποτελεί πραγματικότητα.




Το θέμα της Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας για το 2024

“Επενδύουμε στις γυναίκες: Επιταχύνουμε την Πρόοδο”είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.

O Oργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει στην επίσημη ιστοσελίδα του: “Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις, από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις έως τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και τις κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με λύσεις που ενδυναμώνουν τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. 

Επενδύοντας στις γυναίκες, μπορούμε να πυροδοτήσουμε αλλαγές και να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς έναν υγιέστερο, ασφαλέστερο και πιο ισότιμο κόσμο για όλους!”.



Τους τελευταίους 12 μήνες, οι γυναίκες στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ουκρανία αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους εν μέσω πολέμου και βία. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ λένε ότι έχουν λάβει αξιόπιστες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος γυναικών και κοριτσιών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων βιασμού από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το BBC έχει επίσης δει στοιχεία για βιασμούς, σεξουαλική βία και ακρωτηριασμούς ισραηλινών γυναικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.  

Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να απαγορεύουν στα κορίτσια άνω της ηλικίας του δημοτικού την είσοδο στις σχολικές αίθουσεςεμποδίζοντας την πρόσβαση των γυναικών σε ισότιμη εκπαίδευση. Στο Ιράν, πολλοί συνεχίζουν να αψηφούν τους κανόνες που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους, ενώ ακτιβίστριες όπως η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί, αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι γυναίκες και κορίτσια στο Σουδάν απαγάγονται και βιάζονται σε περιοχές που ελέγχονται από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), όπου αναγκάζονται να παντρευτούν και κρατούνται για λύτρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Χάσματος Φύλων 2023, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει πλήρη ισότητα ή ισοτιμία των φύλων. Προειδοποιεί δε, πως είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος από ένας αιώνας μέχρι να επιτευχθεί σε όλο τον κόσμο.



Με πληροφορίες από BBC






Δεν υπάρχουν σχόλια: