Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Πλωτά φωτοβολταϊκά τεραστίου μεγέθους σχεδιάζονται στα όρια των Δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

 


Στον αδειοδοτικό κύκλο ΑΠΕ Ιουνίου υποβλήθηκαν 206 αιτήματα για νέες μονάδες με συνολική ισχύ 22.747 μεγαβάτ. Στον κατάλογο της ΡΑΕ ξεχωρίζουν όμως δύο πλωτά φωτοβολταϊκά τεραστίου μεγέθους, με το μεγαλύτερο εκ των δύο έργων να είναι ισχύος 11.650 μεγαβάτ  το οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο θαλάσσιο χώρο του Ευβοϊκού και συγκεκριμένα στα όρια των Δήμων Κύμης – Αλιβερίου και  Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.




Συγκεκριμένα στον κύκλο Ιουνίου της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) πρώην ΡΑΕ (Ρυθμιστική αρχή ενέργειας ) αναρτήθηκε ένα πρωτοφανές έργο γιγαντιαίων διαστάσεων που απειλεί άμεσα τον κλειστό κόλπο του Ευβοϊκού. Πρόκειται για τριπλό έργο, που εκτείνεται σε 3 Νομούς (Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας) και 5 Δήμους (Κύμης – Αλιβερίου / Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας / Δομοκού / Θηβαίων), με έκταση 1.179 στρεμμάτων και με ισχύ 11.650 MW(!).

Φορέας του έργου εμφανίζεται η «Ενεργειακή Στρατηγική Κοινότητα Ανανεώσιμης ΕΠΕ», που συστάθηκε στις 22/5/2023 και έχει «συνεταιριστικό κεφάλαιο» 1.500 (!;) ευρώ.



Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, με ανακοίνωσή του, εφιστά την προσοχή των Ευβοέων, σχετικά με πρωτοφανές έργο γιγαντιαίων διαστάσεων, που απειλεί άμεσα τον κλειστό κόλπο του Ευβοϊκού. 

Το έργο αναρτήθηκε στον κύκλο Ιουνίου της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) πρώην ΡΑΕ (Ρυθμιστική αρχή ενέργειας ) και σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τονίζει:  


"Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα τριπλό έργο, που εκτείνεται σε 3 νομούς (Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας) και 5 δήμους, με έκταση 1.179 στρεμμάτων και με ισχύ 11.650 MW (!!!). Φορέας του έργου εμφανίζεται η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΠΕ», που συστάθηκε στις 22/5/2023 και έχει «συνεταιριστικό κεφάλαιο» 1.500 ευρώ.

Η έκταση του έργου είναι πρωτοφανής όπως και η χωροθέτηση Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών δεν υπόκειται στις πρόνοιες κανενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου  οπού θα έπρεπε να προβλέπονται τα κριτήρια εγκατάστασης και τις περιοχές αποκλεισμού.

Επιπλέον  η χωροθέτηση και αδειοδότηση τους δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση και θέσπιση του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο όπως υποχρεούται η χώρα μας, σύμφωνα με την  ΟΔΗΓΙΑ 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό   και την   ΟΔΗΓΙΑ 2008/56/ΕΚ  περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική)

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει ήδη υποβάλλει αντιρρήσεις ενάντια στην υλοποίηση του έργου και έχει ενημερώσει σχετικά με τα νομικά τους δικαιώματα τους εμπλεκόμενους Δήμους της Εύβοιας όπως επίσης, την Περιφέρεια Στερεάς και τους βουλευτές Εύβοιας.

Οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορεί και πρέπει να υποβάλλουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης. Τελική ημερομηνία υποβολής -κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του Κανονισμού Βεβαιώσεων Παραγωγού Αντιρρήσεων-  η 28η του Ιουλίου."






Δεν υπάρχουν σχόλια: