Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

"ARTεμις" ένα σπουδαίο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα στην Αμάρυνθο στο πλαίσιο της ανασκαφής στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος 15-22 Ιουλίου

Ένα εξαιρετικά σπουδαίο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με την ονομασία "ARTεμις - Η σύγχρονη τέχνη εμπνέεται από την Aρχαιότητα. -Η αρχαία Αμάρυνθος στην Εύβοια" βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουλίου στην Αμάρυνθο, με πρωτοβουλία της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και την στήριξη του Δήμου Ερέτριας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Δέκα καλλιτέχνες από την Ελβετία και την Ελλάδα ακολουθούν την ανασκαφή στην Αμάρυνθο αυτή την εβδομάδα, στο interactive workshop, τους οποίους υποδέχθηκε και συνόδευσε ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αντώνης Τερζάκης και ο κ. Tobias Krapf από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.


Η ΙΔΕΑ


Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και από την Ελβετία καλούνται να δημιουργήσουν έργα τέχνης αντλώντας την έμπνευσή τους από την Αρχαιότητα μέσα από το παράδειγμα της Αμαρύνθου στην Εύβοια και από τις ανασκαφικές έρευνες της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα (ΕΑΣΕ) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.


Το εγχείρημα περιλαμβάνει δύο φάσεις:


Η πρώτη φάση (προετοιμασία, εφαλτήριο, ερεθίσματα): Ένα πολιτιστικό γεγονός πραγματοποιείται στην Αμάρυνθο στο χώρο της Αμαρυσίας Αρτέμιδος αλλά και στο μουσείο της Ερέτριας, κατά την περίοδο των ανασκαφών το καλοκαίρι.


Το γεγονός αυτό αφορά στην οργάνωση ενός διαδραστικού εργαστηρίου (interactive workshop), σύμφωνα με το παράδειγμα της Art Residency. Σ΄ αυτό το εργαστήριο, διάρκειας μιας εβδομάδας (17-22/07/2023), μπορούν να συμμετέχουν καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων από την Ελλάδα και την Ελβετία, το έργο των οποίων πρέπει να έχει αναφορές από την Αρχαιότητα και την Ελλάδα. 


Η ομάδα μπορεί να αριθμεί έως δέκα (10) μέλη, πέντε από την Ελλάδα και πέντε από την Ελβετία. Θα περιλαμβάνει ζωγράφους, γλύπτες, φωτογράφους, καλλιτέχνες του βίντεο αρτ κλπ.


Οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν επί μια εβδομάδα στο χώρο, να περιηγηθούν στην ανασκαφή, να ακούσουν τους αρχαιολόγους να μιλούν για τις έρευνες, να επισκεφθούν το μουσείο της Ερέτριας και να έρθουν σε επαφή με τα ευρήματα από την ανασκαφή και να αντλήσουν ιδέες και υλικό για τα έργα τους.
Θα μπορούν να δημιουργήσουν σχέδια, φωτογραφίες ή βίντεο, ακόμη και ένα πρώτο μικρό έργο. Θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις.


Η διαδικασία θα οδηγήσει στη δημιουργία έργων (2 έως 5 από τον κάθε καλλιτέχνη) δηλαδή στην παραγωγή των εικαστικών προϊόντων για την έκθεση στο κοινό.
Το πολιτιστικό γεγονός στην Αμάρυνθο και το διαδραστικό εργαστήριο θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τις εκθέσεις που θα ακολουθήσουν στη δεύτερη φάση.


Η δεύτερη φάση (Output):
Τα έργα (+-50) των καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση που θα οργανωθεί στην Αμάρυνθο, Ερέτρια και στη Χαλκίδα το επόμενο έτος (2024), ενώ ο επόμενος προορισμός του προγράμματος θα είναι η Γενεύη.
  
Τους καλλιτέχνες υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος και τους συνόδευσε μαζί με τον 
τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Αντώνη Τερζάκη και τον κ. Tobias Krapf στον αρχαιολογικό χώρο, στις ανασκαφές του Ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο.


Ο κ. Tobias Krapf και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, ευχαρίστησαν θερμά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Ευβοίας,  τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη, τον Δήμο Ερέτριας και προσωπικά τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Δημητρόπουλο και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Αντώνη Τερζάκη, για την υποστήριξη του workshop τον Ιούλιο 2023, καθώς επίσης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, σε συνεργασία με την οποία πραγματοποιείται η ανασκαφή στην Αμάρυνθο.










        ρεπορτάζ: ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια: