Σε μεγάλα τμήματα ακτογραμμών στην Ερέτρια και στην Αμάρυνθο, εμφανίστηκαν εκατοντάδες μέδουσες να επιπλέουν στην ακρογιαλιά, ενώ αρκετές από αυτές είναι νεκρωμένες κατά μήκος της ακτογραμμής. Το φαινόμενο έγινε άμεσα αντιληπτό από δημότες, που μας έστειλαν φωτογραφίες και video.
Σε επικοινωνία μας με τον Δημήτρη Πάφρα από την Αμάρυνθο, που μελετά τον κόσμο της θάλασσας, μας είπε ότι το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο για την εποχή, καθώς την άνοιξη, όπως και το φθινόπωρο είναι περίοδος που οι μέδουσες αναπαράγονται και προτιμούν κυρίως θερμά νερά.
Όπως μας εξήγησε, ο συνδυασμός των θαλάσσιων ρευμάτων, που παρασύρουν τις μέδουσες, με την εναλλαγή της παλίρροιας και της άμπωτης, έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να φτάνουν σε ρηχά νερά, ενώ κάποιες καταλήγουν στην ακτή, με αποτέλεσμα να νεκρώνουν.
Επίσης ο κ. Πάφρας, που ασχολείται με τα θαλάσσια είδη και έχει γράψει μαζί την αδερφή του την Αγγελική Πάφρα και ένα βιβλίο με το όνομα «Ο κόσμος της θάλασσας», μας ανέφερε χαρακτηριστικά:
Οι μέδουσες αποτελούν μια μεγάλη ομάδα οργανισμών που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες και ζουν σε όλα τα βάθη. Διαθέτουν ενεργητική κίνηση αλλά η εξάπλωσή τους εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα (μέσα σε κόλπους θα εντοπίζονται περισσότερα άτομα). Οι μέδουσες αναπαράγονται σε σχετικά θερμά νερά, συνήθως από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Οι περισσότερες δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, αλλά μερικά είδη μπορεί να είναι θανατηφόρα, τα οποία όμως ευτυχώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα έχουμε 17 είδη
μέδουσας
Η μέδουσα Chrysaorahysoscella (μέδουσα
πυξίδας), όπως αυτή που βλέπουμε και στην φωτογραφία που ακολουθεί, είναι ένα πολύ συνηθισμένο είδος που ζει στα παράκτια ύδατα της Μεσογείου, της
Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, αλλά και του Ατλαντικού. Έχει
διάμετρο που μπορεί να φτάσει και τα 25 εκατοστά και χρώμα κιτρινωπό με καφέ πλοκάμια. Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 500
μέτρα. Τρέφεται με άλλα θαλάσσια αρθρόποδα και πλαγκτόν, ενώ αποτελεί
καταφύγιο για τα μικρά ψαράκια.
Θα πρέπει να είμαστε όμως,
ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί το τσίμπημά της είναι οδυνηρό, καθώς προκαλεί έντονο κνησμό
και δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή, ιδίως εάν έχουμε κάποιου είδους αλλεργία.
Η δυο βασικότερες αιτίες για
τον υπερπληθυσμό των μεδουσών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση των φυσικών θηρευτών
τους, ένα παράδειγμα είναι τα μεγάλα ψάρια
που τρώνε τις μέδουσες και μειώνουν τον αριθμό τους και αλλά είδη θαλασσίων
οργανισμών που σιτίζονται με τα είδη αυτά.
Πάντως, η μετακίνηση τους στις περιοχές και η εμφάνιση τους έχει να κάνει αποκλειστικά με την κατεύθυνση του ανέμου.
Δείτε το video και τις φωτογραφίες που ακολουθούν:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου