Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Σχολεία: Νέα μέτρα για τα self test από αύριο - Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μετά την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος των σχολείων, όπου εφαρμόστηκε το αυξημένο testing με τρεις ελέγχους, αλλάζει από αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, το πρωτόκολλο για τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Χωρίς self test θα πάνε αύριο στις σχολικές τάξεις οι μαθητές, οι οποίοι – όπως ίσχυε και πριν τις γιορτές – υποχρεώνονται να παρουσιάσουν self test την Τρίτη και την Παρασκευή. Έτσι πρέπει να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο την Δευτέρα το βράδυ για να το παρουσιάσουν την Τρίτη.



Οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη, όπως και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, έχουν ήδη προμηθευτεί πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test από τα φαρμακεία, για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δύο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.


Τι αλλάζει από αύριο, Δευτέρα


Σύμφωνα με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ:

- Από τις 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.

- Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή.




- Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος μέσω self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

- Η δήλωση και το αποτέλεσμα καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.



Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι για την την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, Ν95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον δέκα ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.



Αν το self test είναι θετικό


Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.


Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς


Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής κάθε εβδομάδας.



Πόσοι νόσησαν την εβδομάδα που πέρασε

Την εβδομάδα που μας πέρασε μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν τρία self tests την Κυριακή 9/1, την Τρίτη 11/1 και την Πέμπτη 13/1 με βάση το πρωτόκολλο των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.


Περίπου 31.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί νόσησαν με κορονοϊό την εβδομάδα 10 Ιανουαρίου - 15 Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα self tests και σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν στην σχετική πλατφόρμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: