Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

ΕΣΔΔΕ: "Με απλά μέτρα αυτοπροστασίας, ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους από την κακοκαιρία"



Η κ. Χαρά Ντρέκη και ο κ. Στάθης Χαράλαμπος από το Εθελοντικό Σώμα Δασοπροστασίας Διάσωσης Εύβοιας (Ε.Σ.Δ.Δ.Ε.), μεταφέρουν την εμπειρία τους και συστήνουν στους δημότες προσοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά:

" Με απλά μέτρα αυτοπροστασίας, ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους από την κακοκαιρία".


Είναι πολύ σημαντικό να διευκολύνετε το έργο των Αρχών. Να ενημερώνεστε από τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και να ακολουθείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών και φορέων, όπως Τροχαία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν, κλπ.

  Όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία, φροντίζουμε να διατηρούμε τους δρόμους του Δήμου ανοιχτούς, προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση για τα εκχιονιστικά οχήματα.

  Υπογραμμίζουμε, ότι σε καμία περίπτωση στο κέντρο της πόλης, οι οδηγοί δεν θα πρέπει να παρκάρουν τα οχήματά τους και στις δύο πλευρές των δρόμων, ενώ καλό θα είναι να φροντίσετε την μετακίνηση των οχημάτων σας, από το προηγούμενο βράδυ και να έχετε τα χειρόφρενα λυμένα κατά τη διάρκεια του παγετού.

 

 

Σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθείτε: 


– Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.


– Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής των καιρικών φαινομένων. Κινηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους και τις δύσβατες ορεινές περιοχές.

– Αν πρέπει να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί το όχημά σας, καλό είναι να ενημερώσετε για βοήθεια και να παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο, με τη μηχανή σε λειτουργία και να ελέγχεται τακτικά την εξάτμιση να είναι ελεύθερη.

– Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

– Έχετε πάντα φορτισμένες τις μπαταρίες των κινητών σας τηλεφώνων καθώς και στεγανές θήκες.

– Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

– Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών, νερό κλπ.).

– Φορέστε κατάλληλα ζεστά ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζοί και ζεστές αδιάβροχες μπότες.

– Προσέξτε την ολισθηρότητα του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων και εκτιμήστε πιθανή πτώση αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

 

Μένοντας στο σπίτι μας προετοιμαζόμαστε 

– Μη διοχετεύετε νερά στο οδόστρωμα από τις ιδιοκτησίες σας την περίοδο που θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες για την αποφυγή δημιουργίας παγετού.


– Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. Ο πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

– Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί με υλικό θέρμανσης πετρέλαιο και ξύλα αν διαθέτετε σόμπα ή τζάκι, σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

– Φροντίστε να έχετε τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

 Να έχετε σε σημείο με άμεση πρόσβαση, εξοπλισμό για καθαρισμό του χιονιού (όπως φτυάρι χιονιού).

–  Να ελέγξετε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα σε περίπτωση που έχουμε θυελλώδεις ανέμους.

–  Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να πέσουν ή να παρασυρθούν.

– Αποφύγετε την διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα ή από σημεία μπορεί να πέσουν αντικείμενα.

– Ασφαλίστε καλά πόρτες και παράθυρα.

– Αποφύγετε δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.


Εθελοντικό Σώμα Δασοπροστασίας Διάσωσης Εύβοιας (Ε.Σ.Δ.Δ.Ε.)

Τηλέφωνα Ανάγκης: 

Χαρά Ντρέκη 698 765 6476

Στάθης Χαράλαμπος 698 6251883


Δεν υπάρχουν σχόλια: