Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ερχεται πολικό ψύχος με τρία κύματα - Απότομη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες και χιονιάς που ίσως θυμίσει το 2002

 

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να πλήξει στο σύνολό της τη χώρα τα επόμενα 24ωρα. Που θα χιονίσει, πως θα κινηθεί η κακοκαιρία. 


Για απότομη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες κάνει λόγο στην πρόβλεψή του για τον καιρό ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης και σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η κακοκαιρία και τα χιόνια ίσως μας θυμίσουν το 2002. 

Όπως σημειώνει ο γνωστός μετεωρολόγος  “κύμα ψύχους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας από την ερχόμενη Πέμπτη και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας. Από την μελέτη των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων υπάρχει πιθανότητα αυτό το κύμα ψύχους να θυμίσει τον ισχυρό χιονιά που έπληξε τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2002 όπου γύρω στα Θεοφάνεια στην Αττική χιόνιζε για τρεις συνεχόμενες ημέρες ενώ ο υδράργυρος κατρακύλησε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν στη βόρεια Ελλάδα βάζοντας στην κυριολεξία πολλές περιοχές στην “κατάψυξη” και για αρκετές ημέρες”.

 

Σε κάποιες περιοχές της χώρας, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες θα επικρατήσει ακόμα και ολικός παγετός, ενώ το «πολικό ψύχος», όπως σημειώνει θα ξεσπάσει σε τρία κύματα. Στο δεύτερο μάλιστα, από Σάββατο - Δευτέρα, προβλέπει ακόμα και χιόνια


ΜΕ ΤΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ - ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να σχηματίζονται τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες που ανάλογα τη θέση και την τροχιά που θα ακολουθήσουν θα καθοριστεί και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πόσο χαμηλά θα κατέβουν τα χιόνια.


Το πρώτο κύμα το αναμένουμε το διάστημα Πέμπτη - Παρασκευή όπου και θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού που θα δώσει γενικευμένη κακοκαιρία στη χώρα. Σε αυτή τη φάση τα χιόνια θα φτάσουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας ενώ ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Το δεύτερο κύμα το περιμένουμε το διάστημα Σάββατο - Δευτέρα με σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού στα νότια τμήματα του Αιγαίου και τα χιόνια αυτή τη φορά να εστιάζονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής χώρας ή πιο γενικά σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού που βρέχονται από το Αιγαίο. Σε αυτή τη φάση της κακοκαιρίας εκτιμούμε ότι θα ευνοηθεί η Αττική για να δει χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Αν εξελιχθεί αυτό το κύμα σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει ο καιρός στα δυτικά και βόρεια να ανοίξει που σημαίνει ότι τη νύχτα και το πρωί ο υδράργυρος θα πέφτει σε πολύ χαμηλές τιμές (ίσως και κάτω από -10 βαθμούς τοπικά) με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ισχυρός παγετός.

Το τρίτο κύμα το αναμένουμε το διάστημα Τρίτη - Τετάρτη χωρίς όμως ακόμη να έχουμε σταθερά στοιχεία για την δημιουργία και εξέλιξή του. Ενδεχομένως να αφορά και πάλι τα ανατολικά και νότια τμήματα.

 

 Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: