Με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την επιβεβαίωση του θετικού κρούσματος covid19 του αγροτικού γιατρού στην Ερέτρια, επικοινωνήσαμε με την γιατρό κ. Παναγιώτα Μπούγα,
Αντιδήμαρχο και συντονίστρια της Επιτροπής Διαχείρισης Covid του Δήμου Ερέτριας, προκειμένου να μας δώσει κάποιες ιατρικές διευκρινίσεις σχετικά με τη γενικότερη διαχείριση των κρουσμάτων, για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών.
Τ.Ε. – Κυρία Μπούγα, ποιά είναι τα κύρια κλινικά συμπτώματα που θα πρέπει να εμφανίζει κάποιος, ώστε να θεωρηθεί «ύποπτο» κρούσμα covid 19;
ΑΠ.: Ο ασθενής που θα εμφανίζει ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:
• Βήχας
• Πυρετός
• Δύσπνοια
• Αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας
• Λιγότερο ειδικά συμπτώματα όπως: κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια.
Αν βέβαια ο ασθενής, παρουσιάζει κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω κλινικά συμπτώματα, σε συνδυασμό με κάποια επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αν είχε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 εντός 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του, τότε το θεωρούμε «πιθανό κρούσμα» και το αντιμετωπίζουμε σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
Τ.Ε. – Πότε ένα κρούσμα θεωρείται «επιβεβαιωμένο»;
ΑΠ: Επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχουμε όταν το άτομο, ελεγχθεί και πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια, δηλαδή υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR) του RNA του ιού μέσω λήψης ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και αυτό βγει θετικό. Η επιβεβαίωση με PCR είναι η μόνη διαγνωστική μέθοδος που τεκμηριώνει τη λοίμωξη από SARS-CoV-2).
Τ.Ε. – Ποιά θεωρείται «επαφή» του κρούσματος;
ΑΠ: Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης Covid-19, θεωρείται το άτομο που είχε ιστορικό επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19, εντός χρονικού διαστήματος που κυμαίνεται από 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του κρούσματος έως και 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του κρούσματος.
Ανάλογα με το επίπεδο της έκθεσης, οι επαφές του κρούσματος κατηγοριοποιούνται σε «στενές επαφές» όπου εκεί έχουμε έκθεση υψηλού κινδύνου, όπου λαμβάνονται άμεσα μέτρα με βάση το πρωτόκολλο και σε «επαφές» όπου έχουμε έκθεση χαμηλού κινδύνου, όπου εκεί δεν τίθεται θέμα έντονης ανησυχίας, αλλά παρακολούθησης και προσοχής, μήπως τυχών εκδηλωθούν κάποια συμπτώματα.
Τ.Ε. – Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε ακριβώς πότε μιλάμε για «στενές επαφές» και πότε για «επαφές», ώστε να καταλάβουμε όλοι μας τις διαφορές.
ΑΠ: «Στενές επαφές» με έκθεση υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης COVID-19, ως εξής:
· άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 1,5 μέτρου και για ≥ 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο.
· άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης.
· άτομο με επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης.
· άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα συσκέψεων, χώρο αναμονής κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο.
· άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 χωρίς λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
Ενώ «Επαφές» με έκθεση χαμηλού κινδύνου, θεωρούνται τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης COVID-19, ως εξής:
· άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 εντός 1,5 μέτρου και για λιγότερο από 15 λεπτά.
· άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο με ασθενή με COVID-19 για λιγότερο 15 λεπτά.
· άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 με λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
Βέβαια, μεγαλύτερη διάρκεια επαφής με το κρούσμα, συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης.
Τ.Ε. – Σύμφωνα με αυτά που μας αναφέρατε, για τις δύο κατηγορίες των «στενών επαφών» και των «επαφών» με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, διακρίνουμε κάποιες λεπτές διαχωριστικές γραμμές, που μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση στον δημότη, σε ποια κατηγορία τελικά εντάσσεται. Πως αντιμετωπίζεται τελικά αυτό;
ΑΠ: Για να μην υπάρχει ανησυχία, σας διευκρινίζω, ότι σε κάθε περίπτωση, οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν με βάση την εκτίμηση κινδύνου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης και παρακολούθησης των επαφών, έτσι ώστε αυτή να περιλάβει και άτομα που είχαν μικρότερη διάρκεια επαφής με τον ασθενή με COVID-19.
Οι επαφές υψηλού κινδύνου του επιβεβαιωμένου κρούσματος θα απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας τους (εάν εργάζονται) και θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, ασυμπτωματικό άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή για εξατομικευμένους λόγους εργαστηριακό έλεγχο, τότε:
· Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση για 10 ημέρες από την ημέρα διενέργειας του τεστ (εφόσον παραμένει ασυμπτωματικό).
· Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.
Όσον αφορά στις επαφές χαμηλού κινδύνου αυτές συνεχίζουν την εργασία τους με οδηγίες για αυτοπαρακολούθηση της υγείας τους (τακτική θερμομέτρηση, συνέχιση της λοιπής φαρμακευτικής αγωγής τους εάν λαμβάνουν και τακτική επικοινωνία με τον ιατρό τους).
Τ.Ε. – Κυρία Μπούγα, κλείνοντας αυτήν την ενδιαφέρουσα ενημέρωση, θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στους δημότες, ως γιατρός και ως συντονίστρια της Επιτροπής Διαχείρισης Covid του δήμου μας.
ΑΠ: Το μήνυμά μου ως γιατρός και ως δημότης προς τους συνδημότες μου είναι:
Προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό! Μένουμε ασφαλείς!!!
• Φοράμε μάσκα
• Κρατάμε αποστάσεις
• Δεν αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα
• Πλένουμε τα χέρια μας.
Έτσι απλά!!
Επιμέλεια συνέντευξης: Αλεξάνδρα Λαϊνά, για τον ΤΥΠΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
(Φωτογραφία αρχείου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου