Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ο Χρήστος Ραγιάς μιλά για το φιάσκο του προγράμματος "εξοικονομώ - αυτονομώ"

 

Με υπόμνημα που υπέβαλλε προς το ΥΠ.ΕΝ., ο Αμαρύνθιος Μηχανικός κ. Χρήστος Ραγιάς, καταθέτει την άποψή του, για το φιάσκο του προγράμματος "εξοικονομώ - αυτονομώ" την Τετάρτη 16/12, αναφέροντας τα εξής:

 

  "Κε υπουργέ, κα Σδούκου, 

Το πραγματικό πρόβλημα για εσάς, την πολιτική ηγεσία, είναι οι πενιχρότατοι πόροι του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ.

 Όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και καυγάς για τη μοιρασιά. Θα πρέπει το πρόγραμμα εξοικονομώ - αυτονομώ να γίνει εμπροσθοβαρές, και να δοθούν ΤΩΡΑ οι πόροι που διαλαλείτε με μεγαλοστομία ότι υπάρχουν και θα διατεθούν αργότερα με μιά άλλη μεταγενέστερη προκήρυξη. 

Κατά αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των πολιτών που σας πίστεψαν ότι θα ενισχυθούν οικονομικά και δεν θα παραμείνουν στην ενεργειακή τους ένδεια. Άλλωστε δεν μπορείτε με τους σημερινούς όρους του προγράμματος, να εγγυηθείτε στους πολίτες και τους μηχανικούς που υπέβαλλαν αίτηση σήμερα, ότι θα ενταχθούν στο μέλλον. 

Με την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση θα εξασφαλίσετε πιό νωρίς το στόχο της πολιτείας για μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση και οικονομική αφαίμαξη του κράτους, αφού τα κτίρια δεν θα είναι πλέον ενεργοβόρα. 

Ταυτόχρονα μπορείτε να συνυπολογίσετε την οικονομία που θα επιτευχθεί από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την μόχλευση περισσότερων κεφαλαίων στην αγορά και την προστιθέμενη αξία, στους αφανείς πόρους του προγράμματος και να αυξήσετε έτσι τον προϋπολογισμό. 

Βεβαίως και γνωρίζετε ότι δεν δόθηκε στους πολίτες η δυνατότητα, ισότιμης συμμετοχής στα οφέλη του προγράμματος, παρόλη την άρτια προετοιμασία από τους μηχανικούς. 'Ολοι ανεξαιρέτως οι μηχανικοί κατά τη διάρκεια υποβολής της κάθε πρότασης αντιμετώπισαν πρόβλημα στην άντληση των δεδομένων του ΠΕΑ από την πλατφόρμα του Buildingcert γεγονός που οδήγησε στην μη εμπρόθεσμη υποβολή της πρότασης. Σε εμάς τους μηχανικούς έχει δοθεί η εντύπωση ότι ήταν θέμα τύχης για όσες προτάσεις τελικώς πέρασαν στην πρώτη φάση. Είναι όμως έτσι;

Μία αναφορά προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα για διερεύνηση των ευθυνών της πολιτικής και λοιπής ηγεσίας σύμφωνα με το Ν. 4620/2019 οφείλει να κατατεθεί. Για να λάμψει η αλήθεια και να μην πετιέται λάσπη στον ανεμιστήρα. Είναι προφανές ότι ο κος Υπουργός ψεύδεται και γελοιοποιείται, λέγοντας ότι ταυτόχρονα με την υποβολή της πρότασης οι μηχανικοί χρησιμοποιούσαν το Buildingcert και για άλλες ενέργειες.

 Όχι κε Υπουργέ και κα Σδούκου, οι μηχανικοί που υπέβαλαν προτάσεις ήταν άρτια προετοιμασμένοι. Δεν έκαναν δουλειές της τελευταίας στιγμής. Εσείς με τις πράξεις σας και την αβλεψία σας, (ή την σκοπιμότητα λόγω έλλειψης πόρων) και γνωρίζοντας ότι το σύστημα του BUILDINGCERT δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό τον όγκο των αιτήσεων, ορίσατε να εισέλθουν περί τις εννέα (9000) αιτήσεις βάζοντας δύο περιφέρειες ταυτόχρονα (Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο). 

Κάνατε μία απλή εργασία δύσκολη, εκθέτοντας τους μηχανικούς, χωρίς να αναλάβετε καμία ευθύνη. Εν τέλη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εντάχθηκαν σε 42 λεπτά της ώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του κου Υπουργού, 1382 αιτήσεις - 1382 τυχεροί! 

Οι υπόλοιπες 2827 αιτήσεις, έχοντας πληρότητα φακέλου έμειναν επιλαχόντες, χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα να ολοκληρώσουν την αίτησή τους, επειδή δεν επαρκούσε ο πενιχρός προυπολογισμός. Το ποσοστό των οικιών που θα ευεργετηθούν στην Στερεά Ελλάδα, ανέρχεται στο 32.83% των αιτήσεων.

 Εν κατακλείδι οφείλετε ως πολιτική ηγεσία να ενισχύσετε την πραγματική οικονομία, (και λόγο κωρονοιού) και να εντάξετε τους αιτούντες που ολοκλήρωσαν την διαδικασία και έχουν πραγματική πληρότητα αιτήσεων στα οφέλη του προγράμματος. Και είναι λογικό, γιατί όσοι υπέβαλαν αίτηση, είναι αυτοί που χρειάζονται τα χρήματα, ΤΩΡΑ. 

Οι υπόλοιποι πολίτες που σχεδιάζουν να υποβάλλουν αίτηση σε αυτό το πρόγραμμα, στο μέλλον, μπορεί να περιμένουν λίγο παραπάνω. Οφείλετε να διορθώσετε άμεσα τα κακώς κείμενα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και να δώσετε λύση στο πρόβλημα των ολοκληρωμένων αιτήσεων χωρίς δικαίωμα υποβολής λόγω εξάντλησης του πενιχρότατου προϋπολογισμού, επειδή εσείς ως πολιτική ηγεσία το δημιουργήσατε στους καλόπιστους πολίτες και τους μηχανικούς."

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: