Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Θέσεις και προτάσεις συλλόγου ενεργών πολιτών “Η Μέδουσα¨σχετικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό στο Δήμο Ερέτριας

 

"Μετά την εγκατάσταση προσφύγων στο Ξενοδοχείο GRAND BLUE αλλά και όσων διαδίδονται απο τότε ως και σήμερα, τα οποία γεμίζουν την τοπική κοινωνία με αισθήματα ανησυχίας και φόβου, οφείλουμε να ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ και να

 

πάρουμε ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για τον τόπο μας. Με το έγγραφο που καταθέτουμε στο Δήμο Ερέτριας και κοινοποιούμε προς κάθε φορέα και σύλλογο, γνωστοποιούμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας."

 

Το έγγραφο αναφέρει τα εξής:

 

"Θέσεις και προτάσεις συλλόγου ενεργών πολιτών “Η Μέδουσα¨σχετικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό στο Δήμο Ερέτριας μετά και την τελευταία εγκατάσταση τους στη περιοχή"

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 μετά από έκτακτο κάλεσμα του Δημάρχου Ερέτριας κ.Δημητροπούλου παρευρεθήκαμε με εκπροσώπους άλλων συλλόγων της Ερέτριας στο δημαρχείο. Εκεί ενημερωθήκαμε για την έλευση αναγνωρισμένων προσφυγικών οικογενειών σε ξενοδοχείο της περιοχής για τους επόμενους δύο μήνες, κάτι για το οποίο η δημοτική αρχή,όπως μας είπε δεν είχε καμία ενημέρωση.


Καταθέσαμε προφορικά τη σύμφωνη γνώμη μας για το γεγονός ότι ο Δήμος Ερέτριας ήδη έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος καθώς και στη διεκδίκηση της ποσόστωσης που μας αναλογεί με κάθε νόμιμο τρόπο, ωστόσο ειμαστε αντιθετοι σε καθε αντιδραση που έχει αντικτυπο στον ιδιο τον μεταναστη/προσφυγα διοτι το θεμα ειναι πολιτικο και δεν ευθυνονται για οτι συμβαινει οι ιδιοι.


Από εκείνη την ημερα ως και την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου όπου και πραγματοποιήθηκε συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης για το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο Ερέτριας, ελάχιστη ενημέρωση είχαμε, πέραν τριών δελτιων τύπου στο δημόσιο προφιλ της δημοτικής αρχής, τα οποία όμως εξακολουθούσαν να αφήνουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα στους δημότες.


Ακούγοντας τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ.Μηταράκη, σε γνωστή
ραδιοφωνική εκπομπή διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο μαζί με άλλα 59 σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Ήλιος” το οποίο αφορά στη κοινωνική ενσωμάτωση δικαιούχων διεθνούς προστασίας (άσυλο) και την προσωρινή διαμονή (για 2 μήνες) προσφύγων που εξέρχονται από δομές νησιών ώστε να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη διαβίωση στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η διάρκεια του οποίου ήταν ως τον Νοέμβριο του 2020 και πήρε παράταση ως τον Μάιο του 2021.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των παρακάτω ενεργειών:


● Μαθήματα ένταξης της Ελληνικής Γλώσσας
● Στήριξη στέγασης με ενοικίαση ανεξάρτητης στέγης
● Στήριξη της απασχόληση
● Παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξης
Ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής υπογραμμίζοντας τη σημασία        της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.


Δυστυχώς όμως, για ακόμα μια φορά, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της τοπικής
κοινωνίας με αποτέλεσμα να υπάρχει σε μεγάλη μερίδα κόσμου κλίμα έντονης ανησυχίας και φόβου, πράγμα το οποίο έδωσε βήμα και σε ακραίες φωνές.


Μετά και από την προφορική δέσμευση του Υπουργού στον Δήμαρχο Ερέτριας, οτι μέχρι τέλος του έτους θα υπάρχει μόνο μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Ερετρια η οποία θα φιλοξενεί πρόσφυγες στον Δήμο Ερέτριας και οτι ο αριθμός των προσφύγων θα είναι ο ενδεδειγμένος με βάση την αρχή της αναλογικότητας ώστε η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο (ΔΤ: 4ης Νοεμβρίου)


Προτείνουμε :
α) Να ενισχυθεί το αίτημα της δημοτικής αρχής για την αύξηση της δυναμης του
αστυνομικού τμήματος Ερέτριας, με αποφαση δημοτικου συμβουλιου, ή με από κοινού αίτηση όλων των παρατάξεων του δήμου, ωστε το αίσθημα ασφάλειας να επανέλθει στους δημότες.
β) Να γίνει ενημέρωση των δημοτών για τα ακόλουθα:
β1. Τον ακριβή αριθμό των προσφύγων
β2. Τη χώρα προέλευσης τους.
β3. Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων διεθνούς προστασίας
β4. Τη διάρκεια παραμονης τους στο δήμο Ερέτριας
β5. Τον τρόπο κοινωνικής ένταξης τους στην περιοχή μας και αν και κατά πόσο οι
συνθήκες (covid - ανεργία - τουρισμός) ευνοούν κάτι τέτοιο.
β6. Πως υπολογίζεται ο αριθμός προσφύγων που θα μπορούσε να απορροφήσει η
περιοχή.
γ) Να πραγματοποιηθεί ενημέρωση των προσφύγων ως προς τον τρόπο ζωής των
κατοίκων και τα μέτρα που ισχύουν για τον Covid-19 ώστε να τα τηρούν και φυσικά να γίνονται τακτικοί έλεγχοι από το αστυνομικό τμήμα Ερέτριας.
δ)Διερεύνηση (με κάθε επιφύλαξη για τις προυποθέσεις) τυχόν ένταξης του δήμου μας στο Ταμείο Αλληλεγγύης που ιδρύθηκε για την στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. (Κοινή Υπουργική Απόφαση 3999/2020 - ΦΕΚ 1811/Β/12-5-2020)
Ειδικότερα με την τροπολογία δημιουργείται χρηματοδοτικός μηχανισμός συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία:


Το πρώτο εργαλείο αφορά στη θεσμοθέτηση ετήσιας ειδικής επιχορήγησης από το2019 και έπειτα προς τους δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων, κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης, με σκοπό «αφενός την ενίσχυση των προϋπολογισμών τους και αφετέρου την αποφυγή της αύξησης των δημοτικών τελών και της οικονομικής επιβάρυνσης των μόνιμων κατοίκων», όπως σημειώνεται.


Το δεύτερο εργαλείο αφορά στη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης, με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός του είναι η χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών. Η επιχορήγηση αποδίδεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου στους δικαιούχους δήμους ανά τρίμηνο, το αργότερο εντός 20 ημερών από τη λήξη του τριμήνου αναφοράς. Το συνολικό ποσό προέρχεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και με ενισχύσεις πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών. (πηγή: ΚΕΔΕ)


Τέλος,
Για την ενδυνάμωση της πίεσης του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μηταράκη, σχετικά με την τήρηση του ενδεδειγμένου αριθμου προσφύγων απο το νέο έτος αλλά και της ενημέρωσης των κατοίκων του Δήμου Ερέτριας προτείνουμε/αιτούμαστε να υπάρξει:


Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
● Γνωμοδότηση όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ερέτριας
● Γνωμοδότηση της Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης,
μέσα απο την οποία εκφράζεται η πλειοψηφία των φορέων/συλλόγων.


Ίσως όλη η προσπάθεια θα μπορούσε να ενισχυθεί με συλλογή υπογραφών δημοτών αλλά και την συμβουλή νομικού.


Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως καμια λύση, σε κανένα πρόβλημα δεν μπορει να επιτευχθει αν δεν έχει την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών."

ΥΓ: Παρακαλούμε όπως αναγνωσθεί στο επερχομενο δημοτικό συμβούλιο καθώς και στην συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης. 


 



 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: