Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Eθνικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου - Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο - Το video με τις ανακοινώσεις

 


Επιστρέφουν τα SMS, ανοιχτά σούπερ μάρκετ και δομές υγείας, νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής - Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση - Τρία μέτρα για ανέργους και εργαζόμενους σε αναστολή.

 

Το δεύτερο εθνικό lockdown στη χώρα, αρχής γενομένης από τις 6:00 π.μ. το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός.

 

«Επιλέγω λοιπόν για ακόμη μια φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

 «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και είμαι σίγουρος ότι, αν εφαρμοστούν, θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα και θα επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο, που θα μοιάζει με γιορτές περασμένων ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».

 

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν

Μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά.

Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Η χρήση μάσκας είναι καθολική σε όλες τις μετακινήσεις.

Ανοικτά επίσης θα παραμείνουν και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

«Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο 'Σωτηρία', με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες».

 

Τρια νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα προανήγγειλε τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης:

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, έναντι των 534 ευρώ, πέραν του δώρου.

  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες επιδοτήσεις ενοικίου, οι λεπτομέρειες για τις οποίες θα εξειδικευτούν σε δεύτερο χρόνο.

 


Ανακοινώσεις και συνέντευξη Τύπου Κ. Μητσοτάκη - Σ. Τσιόδρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 

 
 
 
 
 

 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια: